Технологичните гиганти забраниха на служители да комуникират с колеги от Huawei

Сред тях са Intel, Qualcomm и оператора LG Uplus

Някои от най-големите технологични компании в света са разпоредили на своите служители да спрат да говорят за технологии и технологични стандарти със свои колеги на съответните позиции от Huawei Technologies Co Ltd. Мярката е в отговор на неотдавнашното поставяне на китайската компания в американския черен списък. Новината съобщава Ройтерс, като цитира запознати източници.

Производителите на чипове Intel Corp и Qualcomm Inc, мобилната изследователска компания InterDigital Wireless Inc и южнокорейският оператор LG Uplus са ограничили служителите за неформални разговори с Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, съобщават източниците.

Такива дискусии са рутинна част от международни срещи, където инженерите се събират, за да определят технически стандарти за комуникационни технологии, включително следващото поколение мобилни мрежи, известни като 5G.

Министерството на търговията в САЩ не е забранило контактите между компаниите и Huawei. На 16 май агенцията постави Huawei в черен списък, което означава, че компанията не може да прави бизнес с американски компании без одобрение от страна на правителството, след което няколко дни по-късно упълномощи американски компании да взаимодействат с Huawei още няколко месеца.

Въпреки това поне няколко големи американски и чуждестранни технологични компании казват на служителите си да ограничат някои форми на пряко взаимодействие, казват източниците на Ройтерс, тъй като се стремят да избегнат евентуални проблеми с правителството на САЩ.

Intel и Qualcomm заявиха, че са предоставили инструкции за съответствие на служителите, но отказаха да коментират повече.

Говорител на InterDigital заяви, че е предоставил указания на инженерите да гарантират, че компанията е в съответствие с американските разпоредби.

Длъжностно лице от LG Uplus заяви, че компанията "доброволно се въздържа от взаимодействие с работещи в Huawei, освен срещите за инсталиране или поддръжка на мрежово оборудване".

Huawei не коментира информацията.

Новите ограничения биха могли да забавят внедряването на 5G технологии, които се очаква да дадат тласък на сектори като високосторостен интернет и автономни автомобили, според няколко експерти от индустрията.

На среща за стандартите 5G миналата седмица в Нюпорт Бийч, Калифорния, участниците изразиха тревога пред Ройтерс, че дългогодишното сътрудничество между инженерите, което е необходимо за свързване на телефони и мрежи в световен мащаб, може да стане жертва на „технологичната война“ между САЩ и Китай.

Представител на европейска компания, която е въвела правила срещу взаимодействието с Huawei, описва хората, които участват в развитието на 5G, като „разколебани“. „Това би могло да подтикне всички към собствените им ъгли, а имаме нужда от сътрудничество, за да стигнем до 5G. Това трябва да бъде глобален пазар ”, каза той.

Разбира се, няколко служители в по-малките телекомуникационни компании заявиха, че не им е било разпоредено да избягват дискусии с Huawei на срещи по стандартите, а много производители продължават да подкрепят съществуващите сделки с Huawei.

Инженерите и системните архитекти, представляващи своите работодатели по време на срещи на "Партньорския проект 3-то поколение" (3GPP), глобален консорциум от браншови асоциации, които се стремят да поставят 5G спецификации до март 2020 г., често предприемат формални, общи дискусии в по-малки, по-малко документирани сесии, с цел да стигнат до съгласие помежду си.

Но на срещата на 3GPP миналата седмица в Калифорния, един от тримата председатели на групата, Балаз Бертени от Nokia казал на присъстващите, че вече тези така наречени "офлайн" разговори, за разлика от обикновено, ще бъдат документирани от органа по стандартизация с бележки и други обществено достъпни записи.

Това било "практическото отражение" на новите правила на Министерството на търговията на САЩ, като се има предвид предпазливостта на цялата индустрия и важността на 5G преговорите, казал той.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Huawei | забрана | технологични компании

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини