Теменужка Петкова махна ръководителите на БЕХ (обновена)

Петьо Иванов и Петър Илиев вече не са в Съвета на директорите, без да се изтъква причина

Петър Илиев (вляво) и Петьо Иванов
Петър Илиев (вляво) и Петьо Иванов
Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова махна досегашния изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов и председателя на Съвета на директорите Петър Илиев. Основанието е, че техният мандат е изтекъл на 30 юни 2019 г. Впечатление прави обаче, че третият член на Борда - Живко Динчев, ще бъде преназначен за разлика от другите двама ръководители.

Жаклен Коен е назначен за изпълнителен директор на БЕХ. Той беше махнат от него през 2016 г. от Теменужка Петкова, която го премести в АЕЦ "Козлодуй".

Преназначава се Живко Динчев като член на Съвета на директорите и се назначава Андон Андонов, който досега беше изпълнителен директор на държавната "Мини Марица-изток" ЕАД. Техният мандат ще е три години.

Решението на енергийния министър влиза в сила след вписване в Търговския регистър. Министър Петкова благодари на досегашния състав на Съвета на директорите на холдинга "за професионализма и положените усилия за стабилизиране на енергийните дружества от групата на БЕХ ЕАД".

Припомняме, че четирите национално представени работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, многократно настояваха за оставката на Петър Илиев като изпълнителен директор на НЕК, тъй като общественият доставчик очевидно не се справя с управлението на енергийната система и се стига до рекордно високи цени на електроенергията за индустрията, които се предават надолу по веригата върху потребителите.

След поредния призив на бизнеса за оставка на Илиев, той я подаде на 19 юни. На 26 юни обаче Съветът на директорите на БЕХ, който сега е освободен, отказа да приеме оставката на Петър Илиев като изпълнителен директор на НЕК. Интересното в случая е, че Петър Илиев досега беше председател на Съвета на директорите на БЕХ, което означаваше, че той сам трябваше да приеме оставката си като директор на НЕК. Тогава той отказа да направи това.

Засега не е ясно дали ще има рокади в НЕК. Тригодишният мандат на Петър Илиев изтича в края на юли, което може да се използва като основание той да бъде освободен, без да се налага да бъде уволняван заради исканията на работодателите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БЕХ | оставки | Петър Илиев | петьо иванов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини