Томислав Дончев: Намаляването на ДДС е стимул за търговците, а не за потребителите

Според Дончев промяната във финансирането на партиите би променила политическия живот

Диференцираният ДДС е мярка за стимул на търговците, а не на потребителите. Това заяви пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев.

„Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”, коментира Дончев.

Вицепремиерът смята, че предложението партийната субсидия да бъде намалена, въвеждането на диференцирани ставки за ДДС на някои продукти, както и безплатните услуги в детските градини трябва да се обсъждат в пакет. 

„Може да е популизъм, за съжаление такъв е характерът на играта. Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, друго – на гърба на партията“, уточни Томислав Дончев и допълни, че с намаляването на партиийните субсидии ще трябва да се ограничи вътрешнопартийният живот. 

„България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”, заяви вицепремиерът. Той обясни, че цена като 3 милиарда лева за самолетите няма.„Гласуваната сума от американския конгрес е таванът. Това не е финалната оферта. Финалната оферта още не сме я получили”, заяви още Дончев.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ДДС | Томислав Дончев | ГЕРБ | вицепремиер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини