„Топливо-2“ е напът да забави газовата връзка с Гърция

Дружеството обжалва и предварителното изпълнение на договора за доставка на тръби и ВАС трябва да се произнесе по случая

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Строежът на газовата връзка с Гърция, който бе стартиран предизборно от българския и гръцкия премиери, може да се забави. Причината е, че фирма „Топливо-2“ ЕООД на Васил Щраков обжалва и предварителното изпълнение на договора за доставка на тръбите. От проектната компания „Ай Си Джи Би” (ICGB) са коментирали за „Медиапул“, че жалбата на българското дружество вече входирана във Върховния административен съд (ВАС), но все още не разполагат с копие от нея и не знаят мотивите.

ICGB избра доставчик на тръбите за изграждане на междусистемната газова връзка между Гърция и България в средата на май. Изборът падна върху гръцката Corinth Pipeworks Industry S.A., след като „Топливо-2“ бе отстранена, тъй като „не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация“, а турската Erciyas Celik Boru Sanayi A.S се отказа сама от надпреварата.

„Топливо-2“ пусна жалба до КЗК на 21 май, един ден преди Бойко Борисов и Алексис Ципрас да направят първата копка на бъдещия интерконектор, който е изключително важен за газовата диверсификация на България. Дружеството смята, че техническото предложение съответства изцяло на техническата спецификация и е с най-добро съотношение между качество и цена, поради което не е трябвало да бъде дисквалифицирано.

Тогава КЗК позволи на ICGB предварително изпълнение на договора за доставка и процедурата продължи въпреки жалбата, обосновавайки се със стратегическата важност на проекта. Към настоящия момент датата на доставка по този договор е определена през втората половина на 2020 г., което означава, че газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г., посочват от КЗК в становището си по първата жалба.

Проектната компания се надява ВАС да се произнесе до края на този месец и до средата на юли предварителното изпълнение да бъде потвърдено и договорът да бъде подписан. След това ICGB има четири месеца да изгради първия етап от тръбопровода - от Стара Загора до Хасково. Зялото трасе трябва да е готово до 12 месеца.

Припомняме, че вчера беше пусната жалба и срещу друг голям газов проект, който правителството има намерение да изпълни, но все още няма разрешение от Европейската комисия и съгласието на Москва - „Турски поток“ през България. „Булгартрансгаз“ избра строител – консорциумът с руска връзка „Газово развитие и разширение в България“. Този избор се обжалва от италиано-арабския „Консорциум Аркад“, който бе отстранен в хода на процедурата, след като първоначално бе избран да строи газопровода. Чака се решението на КЗК по казуса.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газова връзка | интерконектор | Ай Си Джи Би | газова връзка с гърция