Тестват тол устройствата в камионите

Засега не е ясно кога новата система ще влезе официално в сила

07:18 06.06.2019
Днес за първи път у нас ще бъде показано как изглежда бордовото устройство за отчитане на изминато разстояние, което трябва да бъде монтирано на всеки камион при старта на тол системата. На най-голямото изложение за камиони в страната Truck Expo ще се направи демонстрация как работят самите устройства. Изложението стартира от днес на летище Лесново и ще продължи през целия уикенд.

Тол таксите трябваше да влязат в сила от 16 август, но по искане на бранша въвеждането бе забавено с няколко месеца. От 16 август ще започнат реални тестове на пътя на системата, които ще продължат 3 месеца, договориха превозвачите с държавата преди месец. Окончателният размер на таксите за изминат километър ще бъдат определени чак когато приключат тестовете в реално време, т.е. около средата на ноември.

Тол таксите ще важат само за превозни средства с тегло над 3,5 тона. Леките коли ще продължават да се движат с електронни винетки.

Държавата очаква да събира от тол такси над един милиард годишно, които ще отива за ремонт и поддръжка на пътищата.

Вече е готова и картата с районите, които попадат в обхвата на системата. Няма да има двойно таксуване за шофьорите, закупили електронна винетка до края на годината.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: превозвачи | камиони | тестове | таксуване | тол система | Летище Лесново

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини