Тръмп иска от НАСА да забрави за Луната и да гледа към Марс

Американският президент смята, че няма нужда да се връщаме там, където сме били преди 50 години

Снимка: БТА
Доналд Тръмп очевидно е променил мнението си и вече не желае НАСА да харчи пари за нова мисия до Луната. Вместо това американският президент настоява държавната космическа агенция да се фокусира върху проучванията на Червената планета.

„След всички пари, които харчим, НАСА не трябва да говори за отиване на Луната - направихме това преди 50 години. Те трябва да бъдат съсредоточени върху много по-големите неща, които правим, включително Марс (част от които е Луната), отбраната и науката!“, написа Тръмп в Twitter.

Малко след това НАСА се опита да омаловажи посланието на президента, като обяви, че той все още подкрепя плановете на собствената си администрация.

„Като президентът каза, НАСА използва Луната, за да изпрати хората на Марс!“, заяви администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Представител на американската администрация също е потвърдил за Politico, че дългосрочната цел винаги е била да се стигне до Марс. „Помолихме Конгреса за допълнителни ресурси, за да стигнем до Луната до 2024 г., което ще ни позволи да стигнем до Марс приблизително през следващото десетилетие“, е казал той.

Но изненадващото изявление на президента, толкова скоро след обявяването на целта от 2024 г., и след като самият Тръмп поиска 1.6 млрд. долара повече, за да я подкрепи, посяха съмнения относно сериозността на амбициозните планове за Луната.

„Научният комитет на Парламента подчертава необходимостта от пътна карта за изпращане на проучвателни мисии с хора, така че всички сме на едно мнение за това къде отиваме и какво правим в изследването на дълбокия Космос с хора“, каза републиканецът Бернис Джонсън.

Демократът от Тексас, който председателства групата, заяви в изявление: „За съжаление този туит само усилва усещането ми, че администрацията не подкрепя напълно собствената си инициатива“.

През март вицепрезидентът Майк Пенс, който председателства космическия съвет, обяви, че администрацията ускорява плановете си за мисия до Луната, като се опитва да изпрати хора там до 2024 г. - четири години преди графика, определен от НАСА.

„Някои ще кажат, че е твърде трудно, твърде рисковано, прекалено скъпо, но същото беше казано още през 1962 г.“, каза Пенс в Хънтсвил, Алабама, по време на петото заседание на Националния съвет по космически изследвания. „Сега, както и тогава, Съединените щати имат президент, който е мечтател, който разбира, че това е предизвикателство, което отново не желаем да отложим и възнамеряваме да спечелим отново“, каза Пенс.

Миналия месец Тръмп обяви, че неговата администрация иска допълнителна сума от 1.6 млрд. долара в бюджета за 2020 г. за ускоряване на мисията до Луната.

Според Джим Брайдънстайн стъпването на лунната повърхност е най-добрият начин човечеството да се подготви за евентуална мисия до Марс, защото това ще позволи на астронавтите да се научат как да оцелеят извън Земята и да използват ресурсите на друго небесно тяло.

"Когато отидем на Марс, ще останем там най-малко две години", обясни администраторът на НАСА пред Конгреса през април. "И така трябва да се научим как да живеем и работим на друг свят. Луната е най-доброто място за доказване на тези способности и технологии. Колкото по-скоро можем да постигнем тази цел, толкова по-скоро ще преминем към Марс, и това в крайна сметка е целта", добави той.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Доналд Тръмп | мисия до Луната | мисия до Марс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини