Тръмп пак нападна Федералния резерв заради лихвите

Американският президент настоява те да бъдат свалени, за да се стимулира икономиката и пазарите

Снимка: БТА
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново разкритикува Федералния резерв за това, че не намалява лихвените проценти, опитвайки се да промени политиката ѝ чрез оказване на натиск, пише Reuters. С коментар във Twitter държавният глава обвини централната банка, че с нежеланието ѝ да чуе неговите призиви, държи нисък икономическия растеж в страната.

„Въпреки че федералния резерв не знае какво прави - повиши лихвите много бързо (много ниска инфлация, други части на световното се забавят, понижаване и облекчаване) и направи сериозно затягане, 50 милиарда долара на месец, ние сме на път да имаме един от най-добрите месеци през юни в историята на САЩ“, написа Тръмп в Twitter.

„Помислете какво би могло да се случи, ако Федералният резерв започне да прави нещата правилно. Dow (индексът на сините чипове Dow Jones – бел. ред.) ще е хиляди пунктове нагоре, а ръстът на БВП ще е в 4-те или дори 5-те процента. Сега те се държат като упорито дете, докато ние се нуждаем от намаляване на лихвените проценти и облекчаване, за да компенсираме това, което другите страни правят срещу нас“, написа още американският президент.

Той неколкократно е обвинявал Федералния резерв за водената от председателя Джером Пауъл политика, която според Тръмп подкопава усилията на неговата администрация за стимулиране на икономическия растеж и многократно е изисквал намаляване на лихвените проценти.

Фед миналата сряда сигнализира за намаляване на лихвените проценти, започвайки още от юли, като заяви, че е готов да се бори с нарастващите глобални и вътрешни икономически рискове, като направи преглед на нарастващото напрежение в търговията и нарастващите опасения за слаба инфлация.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Федерален резерв | лихви | Фед | Доналд Тръмп | основни лихви

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини