Тръмп: Помислете какво ще се случи с Китай, ако бъда преизбран

Американският президент посъветва Пекин да не чака да преговаря със следващата администрация в Белия дом

Снимка: БТА
17:40 04.09.2019
Доналд Тръмп иска да има сключено търговско споразумение с Китай преди президентските избори в САЩ догодина. Това заяви самият американски лидер, пише Bloomberg. „Преговорите с Пекин ще станат още по-трудни през втория ми мандат като президент. Помислете какво ще стане с Китай, когато спечеля. Сделката ще стане много по-трудна”, заяви Тръмп, намеквайки, че ще засили търговската война с Пекин.

Въпреки че американският президент написа в Twitter, че според него Вашингтон се справя много добре в преговорите с азиатската страна, според него Китай може да пострада лошо, ако се опитва да просрочва търговските преговори. Тръмп даде за пример вече нанесените щети върху китайската икономика от вече въведените американски мита.

„Макар да съм сигурен, че Китай биха се радвали да преговарят с нова администрация на Белия дом, за да могат да продължат практиката си да „ограбват САЩ” с 600 млрд. долара годишно, оставащите повече от 16 месеца до следващите президентски избори в САЩ са дълго време, за да спрат изтичането на работни места”, заяви държавният глава на САЩ и добави: „Помислете какво ще се случи с Китай, когато спечеля изборите. Сделката ще бъде много по-безпощадна! Междувременно китайските вериги за доставки ще се разпаднат, а бизнесът, работните места и парите ще бъдат загубени”.

Същевременно китайският вицепремиер и главен преговарящ със САЩ Лю Хъ заяви пред американски представители, че Пекин се противопоставя категорично на търговската война, която не е добра за Китай, за САЩ и за света като цяло. Лю Хъ се надява на правилно разрешаване на търговските спорове въз основна на равнопоставеност и взаимно уважение.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | Вашингтон | търговско споразумение | търговска война | Пекин | американски мита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини