Три години след изграждането му първото соларно шосе се руши

Дори когато бе изправно, трасето е произвеждало едва половината от първоначално предвиденото количество енергия

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна
Снимка: Pexels
15:24 17.08.2019
През декември 2016 г. Франция откри първото соларно шосе в света. Тогава страната обра овациите, а министърът на околната среда заяви, че проектът е безпрецедентен. Радостта обаче не продължи дълго, тъй като 3 години по-късно шосето вече се руши, разказва Business Insider.

Трасето е направено от фотоволтаични панели, които генерират електроенергия, за да захранват уличното осветление в местния град. Сега обаче доклад на Global Construction Review показва, че проектът, наречен Wattway, е неуспешен. Появили са се пукнатини, а през 2018 г. се е наложило част от шосето да бъде развалена поради опасност от износване и разрушаване.

Дори в най-добрия си период шосето е произвеждало половината от първоначално планираната енергия, тъй като инженерите, които са проектирали инфраструктурата, не са предвидили падащите листа от дърветата.

Франция похарчи 5.2 млн. долара за километър от шосето и 2787 квадратни метра, покрити със соларни панели, а проектът беше означен като най-дългото соларно шосе в света. Френският енергиен министър тогава дори си постави амбициозната цел да се инсталират соларни панели, покриващи участък от 1.6 км на всеки 1000 км в рамките на следващите пет години.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електричество | Франция | път | соларни панели | соларно шосе

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини