Трима остават в състезанието за шеф на МВФ

Европейските министри на финансите избират кандидат с гласуване

Дейселблум, Георгиева и Рен
Дейселблум, Георгиева и Рен
Снимка: Wikipedia и World Bank
Правителствата на Европейския съюз ще се опитат днес да изберат кандидат, който да ръководи Международния валутен фонд от списък с три имена, след като двама кандидати се оттеглиха от надпреварата, но разделенията могат да забавят решение.

Кандидатите сега включват холандецът Йерун Дейселблум, бивш шеф на финансовите министри на еврозоната; Оли Рен, управител на финландската централна банка; и българката Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на Световната банка.

Надя Калвиньо, испанският министър на икономиката, напусна състезанието в петък след първи кръг на гласуване сред представители на 28-те държави на ЕС. 

Марио Сентено, португалският председател на министрите на финансите в еврозоната, се оттегли в четвъртък.

Великобритания се противопостави на плана за избор на кандидат сега, заявявайки, че това е "преждевременно" и не е било дадено достатъчно време на Лондон да предложи кандидатура, според поверителна бележка, видяна от Ройтерс.

Кандидатите за ръководител на базирания във Вашингтон МВФ могат да бъдат издигани до 6 септември. 
Френският финансов министър Бруно льо Мер ръководи процеса за избор на европейски кандидат.

Най-високата позиция в МВФ по традиция се дава на европеец, но кандидати от други страни може да спечелят, ако Европа се раздели в избора си.

Бившата шефка на МВФ, французойката Кристин Лагард, подаде оставка през юли, след като лидерите на ЕС я избраха да замени Марио Драги като президент на Европейската централна банка.

Разделение

Страните от Северна Европа предпочитат Дейселблум или Рен, южните и източните държави се придържат към Георгиева, заяви европейски служител пред Ройтерс.

Тъй като неофициален компромис беше невъзможен, Франция реши да настоява за гласуване. Кандидат, който получи 55% от гласовете на 28-те държави от ЕС, което представлява поне 65% от населението му, ще спечели.

Шефът на МВФ трябва да има доказано разбиране за това как работи фондът, ангажимент към многостранните организации и да бъде ефективен комуникатор, заяви бордът на МВФ. И тримата европейски кандидати отговарят на тези изисквания.

Дейселблум изведе еврозоната от дълговата криза, организирайки с МВФ спасителните програми за банките на Гърция, Кипър и Испания. Но той се противопоставя на държавите с висок дълг в ЕС за мерките за строги икономии, приложени към спасителите.

65-годишната Георгиева има дълга кариера в Световната банка - побратимената организация на МВФ, но нейната кандидатура би наложила промяна в правилата на МВФ, която изисква управляващият директор да е на по-малко от 65 години.

Рен е заемал висши икономически работни позиции в Европейската комисия и сега във финландската централна банка.

Може да са необходими нови кръгове на гласуване, за да се избере европейският кандидат.

"Математически има възможност никой да не бъде избран днес", заяви един от служителите, участващи в процеса. "Но мисля, че в края на деня, след много извиване на ръце, ще излязат  кандидатура".


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | МВФ | гласуване | Кристалина Георгиева | директор | Йерун Дейселблум | кандидатура | Оли Рен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини