Трите топ технологични умения според LinkedIn

Всяка индустрия постепенно се превръща в технологична

Снимка: Pexels
Умения в сферата на изкуствения интелект, големите масиви от данни (Big data) и облачните изчисления стават все по-важни в днешния свят, въпреки че до неотдавна звучаха като понятия от сферата на научната фантастика. Освен значими, те са и особено доходоносни за заетите в тази част на трудовия пазар. „Някои от топ уменията, които виждаме, че са много търсени, са изкуствен интелект, Big data, облачни изчисления“, казва Фион Ан, вицепрезидент в LinkedIn в азиатско-тихоокеанския регион, пред CNBC. 

Търсенето на тези умения е валидно за пазара на труда  в световен мащаб, но особено много в азиатско-тихоокеанския регион, който в момента страда от „изтичане на мозъци“. Много талантливи служители се местят в чужбина заради по-добри социално-икономически перспективи, обяснява Ан. 

Секторните умения обаче не трябва да се разглеждат изолирано, особено предвид променящия се характер на технологиите. Служителите трябва да са гъвкави и адаптивни към променящата се среда. Освен експертизата в дадена област, имат нужда и от т.нар. меки умения, каквито са критичното мислене, креативността и способността за решаване на проблеми, отбелязва още Ан. 

Затова и все по-често работодателите и правителствата търсят начини да подготвят работната си сила за промените в пейзажа на работната среда. Amazon например обяви миналия месец, че планира да инвестира 700 млн. долара за преквалификация на една трета от служителите си. Кандидатът за президент на САЩ от демократите Андрю Янг пък лансира идеята за универсален базов доход, за да помогне на американците да се справят с променливите перспективи за бъдеща работа. 

Скорост набират и инициативите за подкрепа на жените в сектора. Неправителствената организация „Жени, които кодират“ стимулира развитието на нежния пол в сектора и лобира за това повече компании да предлагат повече такива обучения, но не само за техническите специалисти. „Всяка индустрия се превръща в технологична индустрия. Няма достатъчно висококвалифицирани работници, които да изпълнят настоящите нужди на пазара“. Изтъква Алиана Персивал, главен изпълнителен директор на организацията. 

Отговорността за повишаване на квалификацията обаче често пада върху отделния човек, добавя  Фион Ан. По думите ѝ безплатните курсове растат и това значително помага за демократизацията на достъпа до образование. LinkedIn Learning например е домакин на широк спектър от видео-базирани курсове, дава пример тя. Междувременно над 10 000 безплатни, или частично безплатни, програми от консорциум от 800 университета също са достъпни онлайн през Massive Open Online Courses (MOOCs).

Според Ан е важно компаниите да продължат да инвестират в своите служители, за да не изостават от тенденциите, но самите хора трябва да продължават да влагат в себе си, бидейки настроение за прогрес. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: технологии | работа | данни | умения | LinkedIn | пазар на труда | специалности | AI | облачни изчисления | биг дейта | изкуствен интелек | Big data

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини