Църквата от 40 000 човешки скелета (галерия)

Храмът в Седлец в чешкия град Кутна Хора крие разказ за мистерия и смърт

Снимка: Wikipedia
19:55 12.06.2019

В сърцето на чешката провинция, Кутна Хора е дом на най-красивата архитектура в цялата Бохемия.

Разположен на около 70 километра източно от Прага, този средновековен град се състезава политически, икономически и културно със столицата през ХІІ-ХVІІ век, отчасти благодарение на бума на сребро, който обогатява района по това време.

Днес обаче Кутна Хора показва по-успокояващо, но впечатляващо виждане за чешката култура и традиции - оттук и статута на ЮНЕСКО за световно наследство. Но сред неговите барокови сгради и средновековни църкви, се крие атракция, която определено не е за хора със слаби нерви.

Направете кратка разходка по тесните улички на малкото предградие Седлец и ще стигнете до старомоден, но зловещ параклис. И макар че Църквата на вси светии изглежда по-скоро обикновена отвън, тя разказва увлекателна история за мистерия и смърт.


Слизайки по малко стълбище, в долната част на тази римокатолическа църква, се намира Костницата Седлец, която е „украсена” с около 40 000 човешки скелета.

Наречена на Църквата на костите, историята зад тази ужасна атракция започва през 1278 г., когато бохемският крал изпрати абата на Седлецския цистерциански манастир в Ерусалим.

Твърди се, че той се е върнал с буркан с почва от Голгота, мястото, където според библията е бил разпънат на кръста Исус Христос. Абатът разпръснал тази почва около местното гробище.


Когато новината за "Свещената почва" се разчула, хората от целия регион започнали да искат да бъдат погребани там.

Костите, които в момента „живеят” в костницата на Седлец, са ексхумирани от този обект през 15-и век, за да направят място за разширяването на града, както и за нови погребения.


Те очевидно са били подредени в мазето на тази готическа църква до 1870 г., когато е назначен дърворезбар на име Франтишек Ринт, който да ги изкопае и организира. Резултатът е поразително шокиращ.

Този подземен параклис съдържа полилей, изработен изцяло от кости, както и гирлянди от човешки черепи.

Вляво от полилея е разположен герб, образуван от костите на аристократичното чешко семейство Шварценберг, което някога е управлявало града.


В същото време, вдясно, стои колекция от човешки черепи, натрупани един върху друг.

Всяка от тях е съпроводена от религиозни експонати, подредени от кости, напомнящи на посетителите, че параклисът остава почтено място за поклонение, въпреки по-скоро зловещото си съдържание.

Църквата е посрещнала около 450 000 туристи през 2018 г., а тази година се очаква бройката да достигне половин милион души.





Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: галерия | църква | кости | черепи | Кутна Хора | Седлец

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ