Централната банка на Турция понижи лихвите с 3.25 пр.п.

Курсът на турската лира тръгна рязко нагоре след новата промоня в политиката на финансовия регулатор

15:34 12.09.2019
Турската централна банка свали основния си лихвен процент с 3.25 пр.п., съобщи агенция Reuters.  Понижението е приблизително колкото очакванията на анализаторите  и е второто за последните два месеца. Целта му е да насърчи кредитирането в изпадналата в рецесия турска икономика, в която инфлацията наскоро се понижи.

Финансовият регулатор в югоизточната ни съседка свали своята водеща едноседмична репо лихва от 19.75% на 16.5%, правейки поредна стъпка далеч от извънредните мерки, които прие по време на валутната криза през миналата година.

Основният лихвен процент стоя на ниво от 24% до юли тази година, когато банката го понижи с 4.25 пр.п. Това бе първата промяна на лихвите от разгара на миналогодишната криза с турската лира, която изпрати най-голямата икономика в Близкия изток в рецесия. Скорошно понижение на инфлацията и промяна сред основните централни банки по света подкрепи лирата и прокара пътя към понижение на лихвите. Очаква се то да продължи до края на годината.

След решението на централната банка курсът на турската лира спрямо долара и еврото,  който преди това се беше понижил, рязко тръгна нагоре. Към 15:30 ч. българско време поскъпването на лирата спрямо долара е 1.52%, а спрямо еврото – с 1.93%.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | централна банка | лихви | турска лира | лихвени проценти | курс на лирата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини