Турската лира поевтиня с 1.5% след уволнението на централния банкер

Отстраняването на гуверньора Мурат Цетинкая дойде само дни преди доставката на руските С-400 в югоизточната ни съседка

Турската лира започва седмицата с близо 2-процентно поевтиняване спрямо долара и еврото заради решението на президента Реджеп Ердоган да уволни гуверньора на централната банка. Така на показ излязоха дълбоките разногласия между държавния глава и централната банка кога точно да се понижат лихвените проценти, за да се даде тласък на ударената от рецесия турска икономика.

Към 10:55 ч. българско време поевтиняването на лирата спрямо долара и еврото бе с 1.5%. През по-ранните часове на деня понижението в курса на турската валута бе още по-голямо, като в определен момент надхвърли 2%.
Вече бившият гуверньор на турската централна банка Мурат Цетинкая, чийто 4-годишен мандат трябваше да изтече през 2020 г., сега е заменен от своя заместник Мурат Уисал. Това стана чрез указ на Ердоган, публикуван в държавния вестник в рано в събота. Не беше дадена официална причина за отстраняването на Цетинкая, но според правителствени източници Ердоган е бил особено недоволен, че банката от миналия септември досега държи основната си лихва висока (24%), за да подкрепя курса на турската лира.

Уисал, който бе зам.-гуверньор в продължение на три години преди внезапното уволнение на Цетинкая, е известен като един от най-миролюбивите членове на Управителния съвет на турската централна банка. Турският в. Hurriyet в неделя писа, че по време на среща с депутати от своята партия Ердоган е разкритикувал Цетинкая, че е отхвърлил многократните искания на правителството за понижаване на лихвите.

Според анализаторите централната банка би могла да започне отхлабване на паричната си политика на срещата си на 25 юли. Интересното е, че уволнението на гуверньора на турската централна банка се случва само дни преди очакваната доставка на руските противоракетни установки С-400 в югоизточната ни съседка. Очаква се финализирането на сделката да доведе до американски санкции спрямо Анкара, а тогава правителството вероятно ще се нуждае от понижаване на лихвените проценти, за да минимизира ефекта върху турските граждани.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | централна банка | гуверньор | Реджеп Ердоган | турска лира | Анкара | курс на турската лира | валутна криза | Метин Цетинкая

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини