Турските активи поскъпват след победата на опозицията в Истанбул

Турската лира, държавните облигации и акциите бележат ръст след категоричната победа на Екрем Имамоглу

Снимка: БТА
Лира, държавни облигации и корпоративни акции. Всички тези турски активи поскъпват днес, като анализаторите изтъкват като причина категоричната победа на опозиционния кандидат в Истанбул. От март активите губиха от стойността си, главно заради несигурността около гласуването, което беше повторено заради решение на турския съд да касира първата победа на Екрем Имамоглу през март.

Напрегнатите отношения между Анкара и Вашингтон също оказаха негативно влияние върху цената на активите през последните няколко месеца, особено по отношение на желанието на президента Реджеп Ердоган да купи руски противоракетни установки С-400 вместо американските „Патриоти“.

Сега поне несигурността около политическата обстановка в Истанбул – най-големият турски град, намаля. Сега анализаторите се надяват, че турските власти ще започнат да обръщат повече внимание на икономическата ситуация в страната и необходимите реформи, отколкото на политическата.

„Този оптимизъм може да бъде ограничен или временен, тъй като въпросът със С-400 и евентуалните санкции от страна на САЩ все още са най-важният рисков елемент“, заяви пред Reuters банкер, пожелала анонимност.

Икономически данни в понеделник също предоставиха известна подкрепа на активите. През юни индексът на доверието в производството се повиши до 102.5 пункта. Степента на натовареност на производството се е увеличила до 77.1%.

Лирата се повиши до 5.72 за долар, поскъпвайки с близо 1.5% спрямо цената на затваряне от вчера.

Екрем Имамоглу от Републиканската народна партия (РНП) получи вчера 54.21% от гласовете, което е значително по-голям успех спрямо изборите през март. Този път турският президент не оспори резултата.
Майкъл Аве, старши стратег в Rabobank, каза, че основният въпрос е дали правителството ще се фокусира върху икономическите реформи, или ще се опитва да задържи Имамоглу в рамките на управлението на града, за да не набере достатъчно инерция и в един момент да оспори властта на Ердоган на изборите през 2023 г.

В същото време Анкара и Вашингтон месеци наред публично спорят за руските ракетни системи С-400, които се очаква да бъдат доставени на Турция още през следващия месец. Вашингтон заяви, че това ще доведе до налагане на санкции от страна на САЩ.

Ердоган и Доналд Тръмп ще се срещнат в рамките на срещата на Г-20 в Осака на 29 и 30 юни. Очаква се там да обсъдят покупката на С-400 и заплахите от страна на САЩ.

Инвеститорите изразяват надежда, че лидерите ще намерят решение.

„Не сме много убедени, че смелите реформи ще бъдат осъществени, след като министърът на финансите Албайрак не представи конкретни подробности за икономическата си програма през април. Проблемите със С-400 и F-35 са още по-неотложни“, казват анализатори.

Основният индекс на BIST 100 в Турция нарасна с около 2% при сутрешната търговия, а банковият индекс се повиши с повече от 3% след резултатите от изборите. Двегодишната доходност на бенчмарковите облигации спадна до 18.65% от 19.92% в петък.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: облигации | турска лира | турски активи | корпоративни акции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини