Турция официално заяви, че подготвя нахлуване в Сирия

Кюрдите вече обявиха, че са готови да водят пълномащабна война, за да защитят живота си

Снимка: БТА
08:57 08.10.2019
Въпреки предупрежденията на американския президент Доналд Тръмп и въпреки призивите на Европа, Турция е близо до започване на своя война в Сирия. От външното министерство на южната ни съседка обявиха, че се подготвя военна операция на изток от река Ефрат в Северна Сирия, където да установи зона за сигурност, предава Anadolu Agency.

„Установяването на зона за сигурност е от особена важност за сирийците, за да имат те безопасен живот заради нейното значение за стабилността и мира в нашия регион, заяви министерството в съобщение в Twitter. „Турските сили за сигурност никога няма да толерират създаването на терористичен коридор на нашите граници. Всички приготовления за операцията са приключени“, добави турското министерство”, написаха още от там.

Вчера, когато стана ясно, че Ердоган иска да нахлуе в Сирия, а Тръмп старира операцията по изтеглянето на американските войски от там, Сирийските демократични сили (СДС), водени от кюрдите, обявиха готовността си да започнат „пълномащабна война“ срещу Турция, ако Анкара стартира нова военна операция в северните райони на Сирия.

„СДС остават ангажирани с рамката, създадена от механизма за сигурност. Въпреки това, за да защитим себе си и хората си, няма да се колебаем да отговорим с тотална война през границата на всяко непровокирано нападение от страна на Турция“, написа лидерът на организацията Мустафа Бали.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще бъде подложен под увеличаващо се напрежение, след като Белият дом обяви, че ще изтегли войските си от Сирия, преди „отдавна планираната“ турска операция. За него поддържането на войски там и подкрепата за кюрдските съюзници е твърде скъпо за САЩ.

Той все пак изключи варианта САЩ да помогнат на Турция за военната интервенция и се зарече, че „ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и ненадмината мъдрост, счета за (нередно), то аз тотално ще унищожа и изпепеля икономиката на Турция“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Сирия | Доналд Тръмп | Реджеп Ердоган

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ