Турция запази лихвите непроменени за девети пореден месец

Централната банка на страната смекчава тона, подсказвайки за предстоящо понижение

Снимка: Unsplash
Турската централна банка запази основните лихвени проценти непроменени за девети пореден месец, пише Bloomberg. Според изданието обаче тенденцията на задържане на лихвите няма да продължи още дълго и скоро може да има понижение.

Гуверньорът на централната банка Мурат Цетинкая, който още през април намекна за преминаване към по-малко строга парична политика, днес се отказа от ангажимента „да поддържа строга парична позиция, докато прогнозата за инфлацията не покаже значително подобрение”. Вместо това централната банка замени този текст с обяснение, че паричната политика е била строга, „за да ограничи рисковете за движението на цените и да засили процеса на дезинфлация”.

Комисията по парична политика също запаси своята основна лихва на ниво 24%, което съвпада с прогнозите на повечето икономисти, участвали в допитване на Bloomberg.

„Тези промени прокарват пътя за понижение на лихвите”, коментира Инан Демир, икономист от компанията Nomura International в Лондон. „Въпреки това вътрешните и международни политически рискове в крайна сметка ще определят дали централната банка ще има възможност за понижение”, добавя той.

Централната банка на югоизточната ни съседка е възможно засега да не е напълно наясно какво ще прави занапред заради спорното повторно провеждане на местните избори в Истанбул след по-малко от две седмици. Към това се прибавят и обтегнатите отношения между Турция и САЩ.

Поскъпването на турската лира през последните седмици обаче може да е достатъчно да накара управата на централната банка да понижи лихвите в идните месеци, особено сега, когато инфлацията се понижи за втори пореден месец.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | централна банка | лихви | Истанбул | турска лира | Анкара | лихвени проценти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини