Туск: Мечтата за обрат на Brexit все още е жива

Въпреки че всички са изтощени, не може просто така да приключим с това, каза председателят на Съвета

Снимка: БТА

Мечтата, че Великобритания може да се откаже от напускането на ЕС не е изчезнала. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес по време на обсъждането на Brexit.

Председателят на Европейския съвет заяви, че е отговорил на изявление на един национален лидер, който е предупредил „мечтателите“ да не мислят, че „Brexit може да се обърне“.  Не е ясно кой лидер има предвид, но френският президент Емануел Макрон се открои на срещата на върха, настоявайки Великобритания да получи само няколко седмици, за да реши дали да напусне с договорените условия или без тях.

„В този доста труден момент в нашата история се нуждаем от мечтатели и мечти. Не можем да се поддадем на фатализма. Поне аз няма да преставам да мечтая за по-добра и обединена Европа”, каза Туск.

Туск каза още: „Знам, че от двете страни на Ламанша всички, включително и аз, са изтощени от Brexit, което е напълно разбираемо. Но това не е извинение да се каже: „Нека свършим с това“, само защото сме уморени”.

Туск добави, че се надява британската страна да използва отсрочката по най-добрия начин. Британската страна досега показа отговорно поведение и нямаме причини да мислим, че това би се променило със саботиране на работата на ЕС. Всички сме изтощени, но трябва да продължим напред цивилизовано”, добави той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Brexit | Доналд Туск | Емануел Макрон

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини