UBS със спад при двата си основни източника на печалба

Швейцарската банка представи смесени резултати за второто тримесечие на годината

Снимка: Wikimedia
UBS обяви смесени финансови резултати за второто тримесечие на годината. От една страна водещите дивизии на швейцарската банка - за управление на активи и за инвестиционно банкиране - отчетоха двуцифрен спад в приходите си, но от друга - групата се е справила по-добре от очакваното в „предизвикателните” условия на световните пазари, пише Financial Times.

Брутната печалба от операциите по управление на активи се е понижила до 886 млн. долара, или с 12% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. Резултатът не отговаря на очакванията на анализаторите за 960 млн. долара. По-слабият резултат се дължи на факта, че предпазливите клиенти на банката са преминали към продукти с по-нисък марж. Същевременно оттеглянето на някои заможни американски клиенти и по-бавният ръст на операциите в Азия са довели до отлив на 2 млрд. долара от банката.

Дивизията за инвестиционно банкиране на UBS, която наскоро търпя критики заради две поредни лоши тримесечия, пък обяви 23-процентен спад в брутната си печалба, която се е понижила до 440 млн. долара. Въпреки това банката посочва, че резултатът надхвърля прогнозите на анализаторите и е по-добър от показателите на някои американски конкуренти. Това се дължи на по-високите такси за консултации при придобивания и листвания на борсата.

На ниво международна група брутните приходи от банкиране на дребно и управление на активи са се повишили с 10%, което означава, че нетната печалба, дължима на акционерите на UBS, се е повишила леко до 1.39 млрд. долара, което е било очаквано от анализаторите.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти предупреди, че в бъдеще също може да се очакват незадоволителни резултати. „Един рязък спад на лихвените проценти и очакваните им понижения ще продължат да оказват неблагоприятно въздействие върху нетните доходи от лихви. Рисковете за сривове остават заради политическата несигурност и геополитическото напрежение”, коментира той.

Ермоти отбеляза, че той ще трябва „да обмисли новата обстановка” и че може да се наложи да се предприемат нови стратегически мерки, за да се компенсират негативните развития в световен план.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банка | UBS | Швейцария | финансови резултати | второ тримесечие | инвестиционно банкиране | управление на активи | швейцарска банка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини