Учени: Автономните коли ни правят по-лоши шофьори

Рефлексите на водачите стават по-забавени, показва ново проучване

Снимка: Pixabay

Глобалното навлизане на автономни коли в забързаното ежедневие на хората ще повлияе на шофьорските им умения и ще ги направи по-слаби заради липсата на необходимост от персонално управление. Това показва ново изследване на учени от Нотингамския университет.

В него са взели участие 49 мъже и жени на различна възраст, които са шофирали по час и половина дневно на симулатори и с течение на определеното време са подобрявали нивото си. После са влезли в ролята на водач-пасажер в симулирана автономна кола, но когато дошъл момент те отново да карат и да управляват, се установило, че реагират по-зле и взимат неправилни решения, допускайки по-често грешки. 

Учените установили още, че водачите, които разчитат до голяма степен на автономния тип шофиране, се оказват с притеснително отслабнала подготовка, особено ако се наложи да си върнат контрола над волана. Също така рефлексите им са по-забавени.

При автономен режим на движение, шофьорите има възможност да четат, пишат, да решават кръстословица и да прекарват времето си в социалните мрежи. За да поеме управлението над автомобила, водачът се нуждае от няколко секунди, които може да се окажат решаващи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: контрол | проучване | шофиране | автономни коли | водачи | рефлекси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини