Учени направиха първата в историята снимка на черна дупка

Това е важен пробив в астрономията, финансиран със средства по европейска програма

Телескопът Event Horizon
Телескопът Event Horizon
Международен екип учени показа в сряда първата в историята снимка на черна дупка. Тя е заснета от телескоп Event Horizon (в превод „Хоризонт на събитията“) в рамките на програма, финансирана от Европейския съюз (ЕС). Това важно откритие дава нагледно доказателство за съществуването на черните дупки и представлява сериозна крачка напред за съвременната наука.

Известно е, че черните дупки поглъщат светлината, затова заснемането им дълго време не е било възможно по традиционен начин. За направата на кадъра сега е използвана глобална мрежа от телескопи, така че да се получи представа за небесните обекти с толкова силни гравитационни полета, че материята или светлината да не могат да избягат. 


Снимка: eventhorizontelescope.org

Наблюдение на черна дупка се извършва за първи път в историята. То стартира през 2012 г. и е резултат от широкомащабното международно сътрудничество по проекта Event Horizon Telescope (EHT). Посредством Европейския научноизследователски съвет ЕС осигури решаваща подкрепа за EHT. Той предостави финансови средства за трима водещи учени и техните екипи, които участваха в откритието, и подпомогна разработването и модернизирането на голямата инфраструктура на телескопа, която е от ключово значение за успеха на проекта.

Днешните резултати се присъединяват към поредицата от достижения на програмата на ЕС за финансиране на научните изследвания и иновациите „Хоризонт 2020" и предхождащите я рамкови програми.

Водена от тези успехи, Комисията предложи програмата „Хоризонт Европа", която е най-амбициозната програма на ЕС до момента и има за цел да поддържа неговата позиция на световен лидер в научните изследвания и иновациите.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | снимка | телескоп | черна дупка | Event Horizon | снимка на черна дупка | първата снимка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини