Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

Тя беше избрана с 383 гласа "за"

Урсула фонд дер Лайен е новият председател на Европейската комисия (ЕК). Тя бе избрана с 383 гласа (само 9 над необходимия минимум), а 327 бяха против. 22-ма от евродепутатите се въздържаха да гласуват на днешното тайно гласуване в Европейския парламент в Старсбург. 

Лайен е първата германка и първата жена, която оглавява ЕК.

"Искам много да благодаря за доверието. Това е доверие в цяла Европа. Това е Европа, която се бори за бъдещето", бяха първите думи на новият председател. Тя допълни, че има много предизвикателства, пред които трябва да се изправи и работата и започва от днес.

"Нека работим всички заедно и обединени, защото от това има нужда Европа", завърши изказването си Лайен.

По-рано днес в изявление пред евродепутатите председателят на ЕК очерта основните приоритети пред нейната работа. Ратифицирането на Истанбулската конвенция от всички страни в ЕС, повече жени на ръководни постове, нов пакт за миграцията и убежищата и евентуална отсрочка за Brexit бяха сред тях. Освен това тя акцентира и върху въвеждането на европейска минимална заплата, както и върху амбициозен план са борба с климатичните промени.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | Европейска Комисия | председател | Урсула фонд дер Лайен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини