В Ботсвана откриха уникален син диамант (видео)

Той може да съперничи на прочутия диамант Надежда

Снимка: Okavango Diamond Company
В Ботсвана откриха уникален син диамант, чиято стойност може да надхвърли тази на прочутия диамант „Надежда“ (Hope) - 20.46-каратов, близо до безупречността - Okavango Blue ("Син Окаванго").

Диамантът бе представен в Габороне, Ботсвана, от държавната диамантена компания Окаванго (Okavango Diamond Company). Намерен като 41.11-каратов груб камък в мината Орапа, управлявана от производителя Debswana, бижуто е най-големият син диамант, откриван някога в Ботсвана.

Подобно на диаманта Надежда, който вероятно произхожда от Голконда, Индия и сега пребивава в Националния природонаучен музей на Института Смитсониън във Вашингтон - синьото Okavango е тип IIb "син" диамант. 

Докато Диамантът на Надеждата е по-голям - 45.52 карата, огромната стойност на Окаванго Блу се крие в неговата яснота. Американският институт за скъпоценните камъни (Gemological Institute of America - GIA) е класифицирал диаманта като VVS2, което означава, че "вътрешни несъвършенства трудно се забелязват дори от специалист при 10 пъти увеличение", обяснява CNN.

За сравнение, диамантът Hope е определен като клас VS1, което според Смитсониън означава, че "несъвършенствата са незначителни".

През последното десетилетие на пазара са се появявали много малко сини диаманти, като този от Окаванго е един от най-значимите, казват експерти по скъпоценните камъни.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: диамант | Ботсвана | Hope | син диамант

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини