Валери Симеонов: ЕГН-то ми е 5503140908, да видим какво ще ми вземат

Според подалия оставка вицепремиер няма никакъв проблем и опазването на личните данни е просто мода

Снимка: Economic.bg/Архив
"5503140908 е моето ЕГН, айде да видим сега какво ще ми вземат – цървулите". Това е част от коментара на лидера на НФСБ Валери Симеонов пред Nova по темата с пробива в системите на НАП и изтичането на лични данни за милиони български граждани. С това изказване бившият вицепремиер в това правителство на Бойко Борисов и настоящ коалиционен партньор на ГЕРБ се опита да омаловажи изтичането на тези данни, за които НАП може да бъде глобена с до 20 млн. евро по силата на европейския регламент за защита на личните данни (GDPR), който е определян от еврокомисаря Мария Габриел като ключов за общественото развитие.

„Не виждам нищо секретно в ЕГН-то. Какво като се знае ЕГН-то на някого? Единствената лична информация, която излиза е тази. А другата трябва да е публична. Другото са данни от данъчните декларации“, продължи Валери Симеонов.

Според него такива пробиви има по цял свят и никой не трябва да очаква, че България има най-сигурната система. „Леле какъв ужас. Аууу, а какво да кажем за правителството на САЩ, на Русия, какво да кажем за Пентагона, на който също му беше тотално съборен софтуера. Това са неизбежни актове на намеса, тъй като нивото на софтуера на компютърните специалисти, на технологиите, се повишава непрекъснато, непрекъснато има все по-съвършени възможности за младите хора, естествено голяма част от тях го приемат като игра, но това е в целия свят. България не е по-различна, не е извън Европа, не е извън света“, каза лидерът на НФСБ.

Според него има огромна разлика между това да се саботира данъчната система на държавата, което според него не е такъв голям проблем. Но да се саботира изборния процес е огромен проблем, поради което той смята, че трябва да се премахне машинното гласуване. „Едно е да изкарате наяве ЕГН-тата на част от населението, друго е да се саботира един изборен процес. Какво като се знае ЕГН-то на някого?“, попита реторично Симеонов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: лични данни | Валери Симеонов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини