Варна се сдоби с първия си автомат за криптовалути

Засега от него може да се купят само три дигитални валути

Снимка: Блокчейн Тех
14:09 16.07.2019
Варна се сдоби с първата си машина за закупуване на криптовалута. От вчера жителите на града вече могат да купуват криптовалути изключително лесно и удобно от биткойн автомат, инсталиран в новооткрития мол „Делта Планет“. 

Машината е поставена от българската компания Блокчейн Тех и се намира на втория етаж в близост до зоната за хранене. За сега тя позволява да се закупят три вида валути - биткойн (BTC), етериум (ETH) или лайткойн (LTC), като постепенно се планира и добавянето на нови валути. 

Сигурността и изправността на криптомата се гарантира от най-големия производител в света, който оперира от 2013 г. и има инсталирани повече от 1600 машини в света. 

Има общо четири стъпки, през които да мине потребителя, за да закупи криптовалута: Първоначално се посочва каква криптовалута потребителя ще закупи. На следващата стъпка има два последователни екрана, на които потребителят посочва до каква сума ще депозира в машината и дали е политически свързана личност. След това е необходимо да постави на стъклото QR код с публичния ключ, генериран от портфейл, инсталиран на мобилна апликация или има опцията да избере машината да принтира такъв ключ за него. Накрая потребителят слага банкнотите в машината и завършва операцията. „Вярвам в напредъка на технологиите и ползите им за човечеството. Съществуващата финансова система работи с аналогови системи от миналия век. Това е и причината потребителите да плащат високи такси и да имат други главоболия, когато става дума за банкови услуги. Както видяхме последните седмици и Фейсбук приветстват развитието на тези технологии и те ще пускат собствена криптовалута“, коментира Александър Захариев, основател и управител на Блокчейн Тех. 

По отношение на инвестиционния характер на криптовалутите, той добави, че стойността ще се повишава в дългосрочен план, но съветва хората да не влагат повече от 2-3% процента от спестяванията си в този актив. 

От Блокчейн Тех уточняват още, че при покупката на криптовалута е много важно потребителят да не изпраща различни валути на един и същи адрес. Също толкова важно е правилно да съхранява ключовете си и да не ги показва или предоставя на трети страни. При използването на мобилна апликация е добре да се запишат секретните думи и да се съхраняват на сигурно място.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомат | Варна | криптовалути

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини