Васил Велев: НЕК не се управлява в полза на икономиката

БЕХ отхвърли оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев

Ние не знаем в чия полза се управлява НЕК, но очевидно не се управлява в полза на икономиката и нашите членове. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Нова тв тази сутрин.

Той изтъкна, че членовете на Асоциацията дават работа на 83% от наетите и тяхната продукция формира 86% от брутната добавена стойност на страната. „Хората, за които работи изпълнителният директор на НЕК, не са тези", каза още Велев, допълвайки, че все пак са успели да се преборят за неговия пост. 

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подаде оставката си на 19 юни, но вчера Съветът на директорите на „Български енергиен холдинг“(БЕХ) не я прие.  

„Няма промяна в нашата позиция“, каза още Велев. Миналия месец четирите работодателски организации излязоха със становище, с което се противопоставиха на неадекватното управление на НЕК. „Не знаем какви са мотивите, с които е отхвърлена тази оставка“, коментира той последните новини.  

Причина за напрежението между работодателските организации и НЕК стана търг за продажбата на електроенергия, за който се породи съмнението, че е така направен, че да удовлетвори конкретен купувач. Става дума за това, че се оферирана енергия без гарантиран почасов профил. Купува се такава за три месеца напред, а на предния ден получава информация за кой час каква такава ще има.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: оставка | НЕК | Васил Велев | БЕХ | Петър Илиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини