Вебер иска ЕК да провери Volkswagen за избора на Турция за новия завод

Писмото е изпратено до Жан-Клод Юнкер и Маргарете Вестагер

Снимка: Twitter профил Манфред Вебер
15:00 04.10.2019

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер е изпратил писмо до Европейската комисия, в което настоява тя да проучи подробно правилата и условията, при които е сключено споразумението между Volkswagen и Турция за изграждане на новия завод в Маниса.

От институцията отказаха коментар на този етап и заявиха лаконично, че ще отговорят в срок, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Писмото е изпратено до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер с копие до председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. В него Вебер подчертава, че сделката предизвиква особена загриженост за нарушаване на правилата на конкуренцията в ущърб на други страни членки, особено на България.

Припомняме, че страната ни се съревноваваше с Турция за локация за завода, но германският концерн предпочете съседната страна. Вече се появиха и други мнения,че страната ни е била ощетена заради ограниченията относно държавната помощ за компании, наложени от ЕС, към които на Турция не се налага да се придържа.

По-рано президентът Росен Плевнелиев заяви, че ЕК може да глоби Volkswagen заради избора на Турция, ако се докаже, че ползва неправомерно държавна помощ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | Volkswagen | проверка | ЕК | сделка | писмо | Манфред Вебер

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини