Виетнамска кола за $17 000 иска да завладее автопазара

Хечбекът на VinFast, наречен Fadil, иска да конкурира модели на Toyota и Ford

Виетнам навлиза в автомобилния бизнес със своя собствена марка. Автомобилното поделение на Vingroup JSC - VinFast, отбеляза пускането на първите си автомобили от конвейера в петък, въплъщавайки стремежите на бързо развиващата се азиатска икономика да изгради модерен производствен сектор.

"Това е голям принос за националната икономика", заяви виетнамският премиер Нгуен Сюан Фук в реч по време на церемония в комплекса на VinFast, състоящ се от шест автоматизирани фабрики, построени за 21 месеца в северния пристанищен град Хайфон. „Тя потвърждава политиката на комунистическата партия, че частният сектор е много важен двигател на икономиката. Искам VinFast да отиде на регионалните и световните пазари", заяви той.

VinFast, която ще започне да доставя автомобили на клиентите си в понеделник, иска да бъде първата виетнамска компания, която успява да предизвика успешни чуждестранни конкуренти като Toyota Motor Corp, Ford Motor Co и Honda Motor Co в една от най-бързо развиващите се икономики в света. 

Хечбек на име Fadil

Първата версия на VinFast, хечбек на име Fadil, първоначално е с цена от 394,5 милиона донги ($16 900). През 2017 г. Vingroup заяви, че планира да инвестира до 3,5 млрд. долара в своя автомобилен бизнес. Компанията също така ще произвежда седан, спортни автомобили и електрически мотоциклети.

VinFast планира да произведе 250 000 автомобила по време на първия етап от експлоатацията, като прогнозираното производство ще се увеличи до 500 000 автомобила годишно до 2025 година. Миналата година компанията заяви, че очаква да започне износ в средата на 2020 година.

От компанията съобщиха, че са получили 10 000 предварителни поръчки преди година. Виетнамците са закупили 119 497 нови превозни средства през първите пет месеца на годината, което е 18% скок от предходния период, според Асоциацията на производителите на автомобили в Виетнам.

Автомобилите не са изцяло произведени във Виетнам. Fadil използва шасито на модела на Karl Rocks от Opel PSA Group. Седанът и SUV моделът са построени на рамки от BMW AG, проектирани от италианската дизайнерска къща Pininfarina и имат компоненти, проектирани от Magna Steyr. Джим Делука, бивш вицепрезидент на глобалното производство за General Motors Co, бе нает като главен изпълнителен директор на VinFast.

Vingroup възприема стремежите на правителството местните производители да правят висококачествени продукти за нарастващата средна класа на нацията в една икономика, която се е увеличила със средна скорост от 6,6% от 2000 г. насам - увеличавайки годишните доходи до почти 2 600 щ.д.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобил | Виетнам | VinFast

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини