Virgin Galactic ще изпрати туристи в Космоса догодина

Космическата компания твърди, че са направени резервации на над 600 души от 60 държави

Снимка: Pixabay
Космическата компания Virgin Galactic планира да изпрати туристи в Космоса през следващата година, обяви шефът на компанията Джордж Уайтсайдс при пускането на новия център за контрол, предава Die Presse.

Британският милиардер Ричард Брансън, собственик на Virgin Galactic, иска да изведе в Космоса туристи, които ще прекарат няколко минути там и ще наблюдават земята през големи прозорци, докато са в безтегловност.

От Virgin Galactic твърдят, че са направени резервации на над 600 души от 60 държави. Въпреки това, досега в компанията винаги е имало забавяния по време на изпълнение на проектите. Като сериозен неуспех беше инцидентът през 2014 г., при който загина пилот.

Virgin Galactic в никакъв случай не е единствената компания, която планира космически обиколки. Компанията SpaceX на Илон Мъск също иска да се насочи към Луната с туристи. Японският милиардер Юсаку Маезава е първият турист на частната космическа компания през 2023 г., който ще пътува в ракетата „Голям сокол“.

Руската космическа агенция "Роскосмос" също разчита на частно удоволствие в космоса. До края на 2021 г. космическите туристи ще летят до Международната космическа станция ISS в сътрудничество с космическата компания Space Adventures, базирана в САЩ. Досега компанията е организирала осем частни полета в Космоса, пише на своя уебсайт.

Подобни пътувания съществуват от 2001 г. Те обаче са изключително скъпи. Първият турист, Денис Тито, полетя за около 20 млн. долара до космическата станция. Според американската космическа агенция НАСА от 1998 г. посещенията в Космоса наброяват близо 150, като посетителите са предимно астронавти.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: полети | Космос | туристи | Ричард Брансън | Virgin Galactic

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини