Високите вносни мита ще ударят потребителите в САЩ

Walmart предупреди, че ако има нов кръг от вдигане на тарифите, това няма как да не се отрази на крайните клиенти

Снимка: БТА
Най-голямата верига за търговия на дребно в САЩ – Walmart, предупреждава, че потребителите ще бъдат засегнати тежко, ако администрацията на Тръмп продължи с политиката си по въвеждане на високи вносни мита.

„Както казахме и преди, целта ни е да бъдем лидер по ниски цени“, заяви Брет Бигс, главен финансов директор на Walmart, при представянето на отчета на компанията за първото тримесечие. „Но повишените тарифи ще увеличат цените за клиентите ни“, добавя той, цитиран от CNBC.

В понеделник вечерта Белият дом публикува нов списък с китайски стоки за около 300 млрд. долара, за които президентът Доналд Тръмп заяви, че планира да увеличи тарифите до 25%. Списъкът включва всичко - от дрехи и маратонки до спортни стоки и други аксесоари.

Новината дойде само няколко дни, след като влязоха в сила 25-процентовите вносни мита върху други китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Но търговците на дребно, в по-голямата си част, не бяха засегнати силно от тях, тъй като основният удар беше понесен от земеделските стопани.

Walmart се надява, че САЩ и Китай най-после ще постигнат търговско споразумение и няма да се стигне до нов кръг от въвеждане на по-високи тарифи.

Компанията осигурява около две трети от продуктите от вътрешния пазар, най-вече заради огромния си хранителен бизнес. Останалата една трета от продуктите идва от чужбина, включително от Китай, пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на веригата за търговия с облекла Macy's Джефри Дженет също предупреди, че потребителите ги чакат по-високи цени заради политиката на Тръмп. Той каза, че ще бъде трудно за компанията да компенсира по-скъпия внос, без да прехвърли част от тази тежест на крайните клиенти.

Анализатори дори предупреждават, че ако Тръмп подпише повишаването на тарифите за още китайски стоки, това може да доведе до затваряне на магазини в САЩ.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вносни мита | китайски износ | американски внос | високи тарифи | високи вносни мита