Влиянието на външното търсене върху растежа се засилва

Досега икономиката разчиташе основно на вътрешното потребление

Снимка: Pixabay
От страна на търсенето, влиянието на външното търсене върху ръста на българската икономика се засили през второто тримесечие на 2019 г. Това пише икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев в редовния си  месечен макроанализ. Анализаторът отчита, че според неизгладените данни на НСИ през първото тримесечие на 2019 г. реалният икономически растеж достигна 4.8% на годишна база, което бе по-високо от предходното тримесечие и от очакваното.

В рамките на вътрешното търсене положителен принос са реализирали както крайното потребление, така и брутните инвестиции. „Растежът се дължеше не само изцяло на вътрешното търсене, което бе характерно за периода от последното тримесечие на 2017 г. насам, но и на външното търсене“, коментира Калчев.

От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше очаквано секторът на услугите, следван от индустрията, докато селското стопанство остана неутрално към растежа. „Картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спада на лихвите по депозитите и кредитите, както и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в страната“, допълва Калчев.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини