ВМРО иска „карта за българи“ в чужбина

Документът ще позволи на сънародниците ни да пътуват безвизово

Депутатите от ВМРО предлагат да се създаде нов тип личен документ - "карта за българи", която ще се издава на лица с български произход, които имат желание да получат българско гражданство. Документът, според партията, ще важи само за учене и работа в България. Картата ще позволява на сънародниците ни да пътуват безвизово.

"Целта е по-лесен достъп до родината майка", обясни на брифинг в парламента депутатът и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Документът ще се издава от МВР, а срокът на валидност ще е 10 години.

Предложението е записано в законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, с което ще бъдат подпомогнати сънародниците ни зад граница, който народните представители на ВМРО са внесли в парламента.

Вносителите смятат, че с тази карта всички лица от български произход, които нямат българско гражданство, ще получат по-лесно документи и така по-лесно ще могат да участват на трудовия пазар.

Народните представители от ВМРО се надяват проектът да бъде подкрепен от всички партии.

Някои държави не разрешават двойно гражданство и това допълнително затруднява нашите сънародници. За да получат този нов документ, те ще трябва да отговарят на определени изисквания - да имат доказан български корен, да не са осъждани и да не застрашават националната сигурност, обясняват вносителите.

Създаването на карта на лице от български произход цели да се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на Република България, както и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната, като част от т. нар. „икономическа емиграция“ и понастоящем са чужди граждани, но които поради законодателна забрана на своята държава не могат да притежават двойно гражданство и съответно да имат българско такова. По силата на своя по-особен статут тези лица следва да могат да получат редица улеснения, свързани с влизането си, престоя, социалния си статус, участието на пазара на труда и обучението си в България, което би се постигнало с въвеждането на такава нормативна възможност.

Също така, според ВМРО, предложената промяна следва да способства за разрешаването на редица актуални проблеми, свързани с нарастващата демографска криза и търсенето на начини на държавно ниво за нейното преодоляване, както и с недостига на работна ръка на пазара на труда, като дългосрочно решение на съществуващата липса на подходящи ниско- и висококвалифицирани кадри, свиващата се работна сила и трудно функциониращ икономически сектор.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: българи | чужбина | ВМРО | законопроект | личен документ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини