Водещите борсови индекси с ръстове

Междувременно петролът продължава да поевтинява

Върху вчерашната отново положителна сесия влияние оказа вероятността Фед да понижи лихвените проценти с цел да подпомогне икономиката на САЩ. Това подкрепи водещите индекси на Уолстрийт и бенчмаркът на сините чипове Dow Jones и широкият измерител S&P 500 нараснаха с по 0.82% до респективно 25 539 и  2 826 пункта. Технологичният NASDAQ финишира на ниво от 7 575 пункта с ръст от 0.64%

Във вторник управителят на Федералния резерв заяви, че Банката ще следи зорко случващото се и ще направи необходимото, за да поддържа растежа на страната. Акцент беше поскъпването в технологичния сектор с 1.4%, а книжата на Apple скочиха с 1.6% след като Тим Кук обяви, че технологичният гигант не е обект на атаки от страна на Китай.

В Европа немският бенчмарк DAX и британският FTSE прибавиха по 0.08 на сто до съответно 11 980 и 7 220 пункта. Френският САС нарасна с 0.45% до 5 292 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Междувременно петролът продължава да поевтинява. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 2.38% до 51.69 долара за барел в края на деня, а европейският бенчмарк Брент изтри 1.46% от стойността си и финишира на ниво от 60.54 долара на барел.

В същото време златото поскъпна с 0.36 на сто до 1 330 долара за тройунция в края на деня. На облигационните пазари доходността по американските 10-годишни и 30-годишни ДЦК нарасна до съответно 2.124% и 2.639%.

Акцентите днес

Изявление – Марк Карни

В 12:00 часа гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни ще направи изявление, като думите му ще бъдат внимателно наблюдавани от пазарните участници за повече информация относно политиката на Банката във връзката с избирането на нов министър-председател и Брекзит. Очаква се засилена волатилност на валутните пазари.

Основен лихвен процент – ЕЦБ

В 14:45 часа ще бъде публикуван доклада за решението на Европейската централна банка относно лихвените проценти. Очаква се основната лихва да остане непроменена на ниво от 0.00%, като ще се търсят нови насоки в текста относно бъдещата политика на ЕЦБ. В 15:30 ще се проведе пресконференция, на която Марио Драги ще коментира решението на Банката.

Инструменти на фокус

Tesla Inc. – Седмична

Май месец нанесе тежък удар на акциите на Tesla, след като в началото на месеца котировките пробиха ключова подкрепа при около 250 долара на акция и се понижиха с над 23%. През настоящата седмица книжата записаха леко поскъпване, а индикаторът Стохастик бележи възходящо пресичане в територията на разпродаден пазар. Възможно е цената да обърне посоката на движение и да направи опит за възстановяване на част от загубите. Целеви съпротиви за пробив са тези при 200 и 225 долара на акция. При успех ще може да се влезе в средносрочна дълга позиция с първоначална цел около 250 долара.

USD/CAD – Дневна

Валутната двойка се движи във възходящ канал от началото на октомври насам и в понеделник котировките записаха спад, който ги изпрати под 50-дневната средна. Възстановяване на движението над нея ще даде поле за дълга позиция с цел стойностите около горната граница на канала. При спад очакваме той да бъде ограничен от линията на подкрепа.

XAG/USD – 6 часова

На 6-часова графика се вижда как среброто пробива низходящия канал, формиран в края на март. През последните дни се забелязва поскъпване на ценния метал и индикаторът MACD успя да излезе от негативната територия, в която се задържа продължително време. Очакваме поскъпването да продължи до по-сериозната съпротива при психологическите 15 долара за тройунция. Неуспех вероятно ще върне котировките в рамките на канала, докато обратният сценарий може да обърне движението в по-дългосрочен план.

CAC – 8 часова

Френският индекс прави опити да излезе от низходящия канал, в който се движи през целия май месец. Котировките се докоснаха до 50-периодната средна на 8-часова графика, но все още не е ясно дали ще има пробив. Не бива да се пропуска осцилаторът Стохастик, който е напът да отбележи низходящо пресичане в зоната на прекупен пазар, което може да понижи котировките и да ги върне в рамките на канала. Ако това се случи, ще може да се влезе в къса позиция с цел стойности около 5 150-5 200 пункта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | фондова борса | пазари | индекси | котировки | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини