Южна Корея ще е домът на най-голямата плаваща вятърна ферма

Съоръжението ще е с капацитет от 200 мегавата и трябва да заработи през 2024 г.

Снимка: Flickr/ U.S. Department of Energy
Енергийната компания Equinor е сформирала консорциум с Korea National Oil Corporation и Korea East-West Power, за да разработят най-голямата плаваща вятърна ферма в света, пише CNBC. Проектът, който ще бъде разположен край бреговете на южнокорейския град Улсан, е планиран с капацитет от 200 мегавата.

В съобщението се посочва, че започва проучване на възможността изграждане на офшорния вятърен парк, а същинската работа по него трябва да започне през 2022 г. Самото производство на енергия от него пък е планирано за 2024 г.

Стивън Бул, старши вицепрезидент на Equinor с ресор „Нови енергийни решения“, заяви, че компанията е много доволна, че участва в реализирането на първия плаващ вятърен парк в Азия. Той добави, че ако проектът бъде успешно реализиран, ще бъде най-големият плаващ вятърен парк в света.

Equinor вече управлява Hywind Scotland – първата в света комерсиална плаваща вятърна ферма. Тя е разположена край бреговете на Шотландия, а съоръжението е с капацитет от 30 мегавата и започна производство през 2017 г.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: зелена енергия | вятърна ферма | плаваща вятърна ферма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини