България опитва да махне руското ембарго за растителни мазнини

Родни предприятия ще бъдат проверени от руски инспектори до края на годината

Снимка: МЗХГ
18:42 11.10.2019
До края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от руски експерти. Целта на посещението им е да бъде одобрен списък от фирми, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия след като отпадне наложеното ембарго. Това става ясно след среща между министърът на земеделието и храните Десислава Танева и руският ѝ колега Дмитрий Патрушев в Москва, където двамата обсъждаха наложените ограничения върху вноса на български растителни продукти в Русия.

През 2014 г. Русия забрани вноса на хранителни продукти от страните, които наложиха санкции на Кремъл заради анексирането на Крим и принудителното отделяне на полуострова от Украйна.

За да се стигне до премахване на ембаргото за България, експерти от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще се срещне с колеги от Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор на Русия, за да обсъдят как български предприятия могат да получат разрешение за изнасяне на растителни продукти за руската страна.

Получаването на разрешение за внос на някои стоки със съдържание на растителни мазнини обаче трябва да бъдат различни от тези, които попадат в общата забрана за растителни продукти от ЕС.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | износ | растителни мазнини

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини