Забраната на китайски фирми ще оскъпи 5G в Европа с €55 млрд.

А и ще забави внедряването на новите технологии с около 18 месеца, сочи доклад

Забраната за закупуване на телекомуникационно оборудване от китайски фирми ще оскъпи с около 55 млрд. евро (62 млрд. долара) цената по въвеждането на 5G мрежи в Европа и ще забави новите технологии с около 18 месеца, сочи анализ на индустрията, цитиран от Reuters. 

Съединените щати вече спънаха сериозно Huawei, като поставиха компанията в „черен списък“ и ограничиха възможностите на американските фирми да ѝ продават компоненти, ключови за нейните устрйства. Вашингтон упорито лобира пред международните си партньори, особено европейските, за да ги накара също да последват рестриктивния пример. Основният мотив в действията на американските власти е свързан с опасенията, че оборудването на Huawei може да се използва от Пекин за шпионаж. 

Мерките на администрацията на Доналд Тръмп идват в сюблимен за телекомуникационната индустрия момент, когато операторите по света се подготвят за надграждането на мрежите си до следващото пето (5G) поколение. То обещава супер бързи скорости на мобилен интернет, както и значително да стимулира дигиталната икономика. 

Сегашната прогноза за развитието на 5G в Европа е базирана на доклад на телеком организацията GSMA, представляваща 750 мобилни оператора. Тя вече изрази загриженост относно случващото се с Huawei и последиците от пълната забрана на марката, чийто продукти се купуват и ползват от много оператори на Стария континент. 

55-те милиарда евро, които се споменават, отразяват общите допълнителни разходи, произтичащи от пълната забрана на покупките от Huawei и китайския партньор ZTE за пускането на 5G мрежи в Европа. 

„Половината от тези (допълнителни разходи) ще се дължат на това, че европейските оператори ще бъдат засегнати от по-високите разходи за влагане, следващи значителната загуба на конкуренция на пазара на мобилни устройства“, се казва в доклада. Посочва се и, че „операторите ще трябва да заменят съществуващата инфраструктура, преди да приложат 5G ъпгрейди“.

Двата китайски доставчика – Huawei и ZTE, имат общ пазарен дял в ЕС от над 40%. 

Според доклада забраната ще се отрази негативно и върху друг аспект. Очаква се, че тя ще доведе до 18-месечно забавяне на внедряването на новите 5G технологии, които пък ще се ползват в сферата на автономните превозни средства, здравеопазването, логистиката. 

„Подобно забавяне ще увеличи разликата в 5G проникването между ЕС и САЩ с повече от 15 процентни пункта до 2025 г.“, се казва в доклада.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: доклад | мобилни оператори | забавяне | 5G | Huawei | телекомуникации | ZTE | 5G мрежи | GSMA

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини