Засаждането на дървета вече не може да ни спаси от увеличаващия се CO2

Всяка година човечеството отделя в атмосферата около 30 до 40 млрд. тона въглероден диоксид

Снимка: Pixabay
Всяка година човечеството отделя в атмосферата около 30 до 40 млрд. тона въглероден диоксид (СО2), натрупването на който води до тъй наречения парников ефект. Ако тенденцията се запази, Земята ще продължи да се нагрява и това ще разруши начина ни на живот, пише Business Insider. 

Какво може да се направи? 

Повечето учени са единодушни, че трябва да се намери начин как този CO2 да се улавя. Една от най-логичните идеи е това да стане със засаждането на повече дървета, които са естествен пречиствател на въздуха. Растенията приемат въглеродния диоксид като „храна”, за да растат, а след това отделят кислород и така обогатяват атмосферата. 

Проучванията обаче показват, че ние просто не можем да засадим и отглеждаме достатъчно много дървета, така че да се улови необходимото количество СО2, което да помогне за постигане на целите от Парижкото споразумение за климата. 

Изчисленията сочат, че ако хипотетично се засядат дървета на територия, голяма колкото тази на САЩ, те ще стигнат за улавянето на едва 10% от отделяния СО2 за една година. На планетата просто няма достатъчно място – не може да се използва цялото пространство за засаждане на дървета, тъй като хората биха останали без земеделска земя, от която да добиват продукция за изхранването си. 

С други думи, много от нас ще гладуват, ако опитаме да разрешим проблема с емисиите чрез засаждане на дървета. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вредни емисии | климат | Парижко споразумение | дървета | атмосфера | въглероден диоксид | парников ефект

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини