Защо американските пазари разбиват останалия свят

Admiral Markets представя 6 причини, поради които щатските индекси разбиха конкурентите по света

Снимка: Pixabay
Американският ден на независимостта и графиката по-долу дават на американците повод за гордост. Тя показва възвращаемостта на инвестициите в акции от 1985 г. насам и ясно се вижда, че S&P500 разбива всички останали основни борсови индекси по света. Единственият, който леко се доближава до широкият щатски индекс, е MSCI World Index и това донякъде е защото с най-голямо тегло в него са американските акции.Представяне на S&P500 спрямо основни индекси по света

Тези данни ясно доказват, че щатските компании определено са световните шампиони за последните 24 години.

За съжаление, горната графика показва колко много от характерните черти на инвестициите в акции са погрешни. По същия начин, по който Холивуд изнася американския начин на живот и виждания, представянето на американските акции изнася заключението, че инвестициите в акции са печеливши в дългосрочен план. Но трябва да бъдете внимателни, когато прилагате това правилно на други фондови пазари и към прилагането им в бъдеще.

Американският пазар може да изглежда по-скоро като изключение, отколкото като правило. Ето и 6 причини, поради които борсовите индекси разбиха конкурентите от останалите части на света.

Технологична доминация

Ако се върнем в края на 2011 г. или в средата на 90-те, ще видим, че разликата между пазарите в САЩ и тези в останалия свят не е толкова голяма. След тези два периода обаче виждаме възход на технологиите. Ако премахнете приноса на интернет и технологиите, успехите на САЩ ще изглеждат значително по-скромни.
Именно това повдига въпроса: Защо САЩ са такъв доминант в технологиите? Част от отговора идва със сигурност от мащабите и богатството. САЩ са лидери в интернет още от неговото начало и огромните възможности на страната създават култура на инвестиции и стартиращи технологични компании. Тези инвестиции в последствие водят до изключителна възвращаемост.

Тук трябва да включим и огромните суми, които американското правителство инвестира в шпионаж и наблюдение. Като резултат от това се случват придобивания на чужди компании от американски корпорации.

Глобализацията

Глобализацията е много сериозна възможност за американските компании да навлязат на други пазари. Съвсем нормално бе компаниите от най-силно конкурентния пазар в света да спечелят от отварянето на останалите икономики. Американските фирми също така имат достъп до най-лесните условия за финансиране чрез щатския пазар на облигации.

И накрая, американското правителство има огромен ресурс зад гърба си и оформи глобалния пейзаж така, че да бъде изгоден за своите компании.

Данъците

Ако погледнете към същия период, ще видите, че той се характеризира с понижение на корпоративните данъци в САЩ и повишаващи се косвени корпоративни субсидии. Точно това обяснява част от разликите между американските пазари и тези от останалите части на света.

В същото време корпоративните лихвени проценти бяха понижени навсякъде другаде, но без подобни резултати, така че ефектът от това е малко спорен. Все пак, това би трябвало да е поне част от уравнението, но едва ли може да е вечно, при положение, че този дефицит може да бъде свит.

Ролята на щатския долар

Връщайки се към графиката по-горе, силното представяне на американските фондови пазари изглежда още по-впечатляващо на фона на някои други фактори. Щатският долар поскъпна с 28% срещу британския паунд през този период. Освен това, нарасна със 17% срещу йената, а S&P500 изпревари Nikkei многократно. По-важното е, че търгуването на щатския долар като средство за обмен в световен мащаб улеснява американските компании да правят глобален бизнес.

Английският език

Това е нещо, което рядко се споменава, но в последните 30 години хората, които го владеят се увеличават още по-бързо, отколкото това се случваше предходните периоди. На практика това означава, че американските компании, които се опитват да управляват работници или съоръжения в чужбина, могат да го направят много по-лесно, отколкото японските например.

Предприемаческият дух

Американският предприемачески дух е известен и той със сигурност също е част от уравнението. Освен това в последните десетилетия САЩ успяваше да привлича мечтатели и предприемачи от цял свят. А това са хора, които са склонни да рискуват.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар на акции | пазар на облигации

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини