Завръщането на касетките

Не става дума само за звучене, а за усещане и вероятно носталгия

Снимка: Pixabay
Помните ли аудио касетите с магнитна лента? Помните ли как превъртахте лентата с молив, за да пестите батерията на уокмена? Е, изглежда, че те отново се връщат на мода, както се случи с виниловите плочи преди известно време.

Вече десетки меломани са запалени по магнитните касетки. Интересното е, че „свистящата касетка“ никога не е била избор №1 за любителите на музика. От една страна тя не може да се сравнява с виниловия запис, който звучи по-чисто, по-дълбоко и с повече нюанси. Не може да се сравнява и с компакдисковете (CD), които също предоставят по-добро качество, издържливост и обем.

Касетките стават популярни през 70-те и 80-те години с преносимостта си. Те бяха използвани в музикална уредба, в автомобилите и в уокмените.

Сега нарастващите продажби се дължат на желанието на хората да се върнат или да се докоснат към тази култура, която беше популярна преди 40 години.

Във Великобритания продажбите са нараснали със 112% на годишна база през първата половина на 2019 г., пише Bloomberg. И макар това да означава, че са продадени само 36 000 касети, подобно нещо не се е случвало от 15 години. В САЩ също се наблюдава раздвижване.

В мрежата все по-често може да срещнете позитивни отзиви и носталгични постове по темата.
„Това, което ти носи звуковата лента, е топлина. Наситеност. Демонстрира известна степен на неперфектност и създава специфично съскане, което придава честност на формата и така се явява като „златен прах“ за един прям музикант“, споделя Обри Норлууд в „Medium”.

Дигиталните версии, разбира се, имат способността да възпроизведат всяко несъвършенство, което артистът пожелае. Но тук проблемът се крие във възприятието – не е естествено, не е толкова реалистично и „не е същото“.

Ако всичко се свеждаше до звука, касетката щеше отдавна да е изчезнала. Но връзката ни с музиката е доста по-сложна, отколкото предполагаме. И не става дума единствено за аудио наслаждаване. Няма точни правила или предпочитания. Ако имаше, популярните стрийминг услуги нямаше да успяват да ни продадат компресирани тракове, които често прехвърляме с Bluetooth и така влошаваме допълнително състоянието им.

Любопитен факт е, че явлението „магнитна касетка“ намира място в съвременната кино индустрия, където технологиите са най-развити. Например, играе значима роля в емоционалния сюжет на филма „Пазители на Галактиката“. В друга продукция от 2017 г., на име „Зад волана“, главният персонаж слуша музика на iPod, но стимулира продажбите на ретро устройства. Лентата е номинирана от Академията за звуков монтаж.

Доста възприемат музиката чрез истории, както лични, така и измислени. Но винаги емоционално обвързани. Понякога дадена случка може да бъде превърната в музикален фрагмент. Някои хора пък си спомнят от какво е била стартирана песента, на която за пръв път са танцували с партньора си. Ето как специфична джаджа от света на технологиите може да се окаже ценна.

Всичко изброено дотук може би е повлияло на сегашния „бум“ на касетките. И въпреки че все още се води, че са в историята, кой знае - може някой ден отново да завладеят света.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: касети | магнитни касети | аудио касети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини