Здравното министерство задължи младите лекари да работят в България

Придобилите специалност ще трябва да работят в определени от държавата болници, ако задължителният им стаж е бил платен от бюджета

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
Младите лекари, току-що завършили в български университет и с финансиран от държавата стаж, ще трябва да работят минимум 3 години в определени от държавата болници. Това предвиждат промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, обнародвана вече в Държавен вестник. Това е част от стратегията на министър Кирил Ананиев за справяне с недостига на кадри в лечебни те заведения и изтичането им в чужбина.

Промените предвиждат Министерството да финансира практическото обучение на специализантите в лечебни заведения, като предвидената месечна субсидия ще е до три минимални работни заплати, плюс дължимите осигуровки към държавата. Обучаващите се в специалност Обща медицина ще получават работна заплата не по-малко от 1.8 пъти от МРЗ. Също така министерството ще субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности.

Това обаче ще задължи придобилите специалност специализанти да работят минимум 3 години в някоя болница, определена от Министерството на здравеопазването, в която е установен недостиг на специалисти. Ако младежите откажат да изпълнят това свое задължение, те ще трябва да възстановят платената за тях субсидия.

Предстои определяне на лечебните заведения, в които има недостиг на кадри и провеждане на практическо обучение на студентите. Списъкът ще бъде достъпен за всички дипломирали се специалисти в учебните заведения, в които се обучават.

Студентите в медицинските специалности ще имат възможност да получават стипендии както от държавния бюджет, така и от Европейския проекти, програми и други източници, чрез който ще бъдат стимулирани да се развиват успешно.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: стаж | млади лекари | специализанти | платен стаж

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини