Зеленски: Единственото ни общо с Русия е границата

Украинският президент призова Москва да освободи всеки милиметър от територията на страната му

Снимка: БТА
Единственото общо между Украйна и Русия е границата помежду им. С това изказване новоизбраният украински президент Владимир Зеленски задълбочи словесната битка с руския си колега Владимир Путин, пише агенция ТАСС.

„Отдавна мисля за „общите“ неща между Украйна и Русия. Действителността е, че днес, след анексирането на Крим и агресията в Донбас, ние имаме само едно останало нещо, което е „общо“ - това е държавната граница. 2295 километра и 400 метра „общо“, коментира Зеленски във Facebook. Той добави, че Москва трябва да върне на Киев контрола над всеки милиметър украинска територия.

Зеленски коментира още, че забраната за износ на петролни продукти, отварянето на офиси за бързо издаване на паспорти и натурализиране на жители на окупираните територии и задържането на украински граждани няма да помогнат за сближаване между Украйна и Русия.

Преди дни между Зеленски и Путин се разрази словесен двубой по темата за предоставяне на гражданство. Руският държавен глава заяви, че Москва планира да опрости получаването на руско гражданство за всички украинци. Украинският лидер заяви, че Путин не бива да очаква, че много украинци ще приемат предложението му за руски паспорти. Наред с това той предложи украинско гражданство на руснаците.

„В Украйна разликата е фактът, че ние, украинците, имаме свобода на словото в нашата страна, имаме свободни медии и интернет“, написа тогава Зеленски във Facebook. „Ние ще дадем украинско гражданство на представители на всички народи, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес вероятно страдат най-много“, добави той.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Русия | Украйна | Москва | Владимир Путин | Киев | Кримски полуостров | Владимир Зеленски | обща граница

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини