Земеделският министър очаква 5.4 млн. тона добив на пшеница

Според нея в България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност

Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която даде старт на жътвената кампания в община Сливен. Тя допълни, че според обследванията на Областните дирекции "Земеделие", посевите са в добро състояние, а на реколтиране в цялата страна подлежат 11 340 000 дка, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Според нея в България има земеделски производители с висока административна и мениджърска грамотност, които са конкурентноспособни на водещите земеделски страни в Европа. По отношение на изкупната цена на пшеницата, тя заяви, че зависи изцяло от изцяло зависи от международните изкупни цени. 

Десислава Танева уточни, че в България близо 70% от всички зърнени култури се изнасят, така че това е факторът, който определя цената. Зърнопроизводителите имат добро браншово сдружаване, което е различно от сдружение на производителите, с цел маркетиране на продукцията и реализация.

Министърът на земеделието посочи още, че предстои важен период за сектора, защото очакванията са до края на тази година да се приеме многогодишната финансова рамка и да се финализират регламентите, които ще определят законодателството за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). „Независимо от предложените намаления, в България директните плащания почти запазват нивата си“, каза още Танева.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: добив | земеделие | пшеница | Десислава Танева

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини