Жалба може да забави строежа на „Турски поток“ през България

„Аркад“ иска КЗК да се произнесе срещу изненадващата смяна на строителя, която „Булгартрансгаз“ направи преди месец

Първоначалният победител в търга за строителство на разширението на „Турски поток“ през България, италиано-арабския „Консорциум Аркад“, е подал жалба срещу „Булгартрансгаз“ заради декласирането му. Това става ясно от справка в сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

„Аркад“ е подал жалба на 6 юни, като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече е стартирала процеса. Това действие на фирмата би трябвало да спре процедурата до произнасянето на регулатора. Законът за обществените поръчки допуска предварително изпълнение на решението за подписване на договора, но и това може да бъде обжалвано.

Ако КЗК се разпореди, че „Аркад“ е отстранен неправомерно, „Булгартрансгаз“ ще отнесе и глоба в размер на 10% от стойността на договора, или 214 млн. лв.

Все още не са ясни конкретните мотиви за жалбата на саудитците.

Според информация на „Капитал“ „Булгартрансгаз“ е поела ангажимент пред „Газпром“ да осигури техническа възможност за пренос на природен газ в посока Сърбия от началото на 2020 г.

В края на май „Булгартрансгаз“ изненадващо реши да отстрани „Аркад“ и да възложи поръчката на втория в класирането. Тогава ръководството на държавната компания изтъкна като причина непредоставени в срок документи от страна на италиано-арабския консорциум.

Оказа се, че „Газово развитие и разширение в България“ изведнъж е готово да намали първоначалната си ценова оферта с над 30%, сваляйки я удобно под офертата на „Аркад“.

„На 16 май получихме писмо от втория класиран в процедурата. Те декларираха, че без да променят техническите условия на предложението си, са готови да ни направят 31.5% отстъпка от първоначалната им цена“, обясни директорът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Предложената цена от Обединение „Консорциум Аркад“ беше 1.1 млрд. евро. ДЗЗД „Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ беше предложил 1.6 млрд. евро. И двете дружества бяха готови да построят разширението до сръбската граница за 615 дни.

В „Консорциум–Газово развитие и разширение в България“ влизат „Консорцио Варна 1“ (учредено от „Бонатти“ С.п.А и „Макс Щрайхер“ С.п.А) и „Комплишънс дивелъпмънт“ С.А.Р.Л- клон България.
Този консорциум се очакваше още първоначално да спечели милиардната обществена поръчка за изграждането на газопровода, тъй като през него прозират руски интереси. „Комплишънс дивелъпмънт“ е свързана с компанията на руския металургичен магнат Дмитрий Пумпянский - „Трубная металлургическая компания” (ТМК).

Още през февруари тази година руското издание РБК, позовавайки се на двама свои източници, написа, че ТМК ще спечели търга за изграждането на газопровода „Турски поток” през България. Сегашният зам.-генерален директор по развитието на ТМК е Владимир Шматович преди години е бил директор в „Комплишънс дивелъпмънт“, става ясно от професионалния му профил в чуждестранни медии.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: строителство | КЗК | жалба | Булгартрансгаз | Турски поток | Аркад