Акциите на Tesla потънаха след новината за новите акции

Илон Мъск планира да купи книжа за 10 млн. долара в рамките на публичното предлагане

Снимка: БТА
16:06 13.02.2020
Цената на акциите на Tesla пое рязко надолу, след като компанията обяви, че ще емитира нови книжа за 2 млрд. долара, съобщава CNBC. Самият Илон Мъск, основател на автомобилния производител, ще купи акции за 10 млн. долара в рамките на тази оферта, а Лари Елисън, члена Борда на Tesla, ще придобие акции до 1 млн. долара.

Компанията планира да пусне на пазара общо 2.65 млн. броя акции, а офертата ще бъде направена с посредничеството на Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Tesla заяви, че планира да използва парите от предлагането „за по-нататъшно укрепване на баланса си, както и за общи корпоративни цели“.

Акциите на компанията все понижиха с около 5% в предварителната търговия днес спрямо затварянето в сряда при 767.29 долара за дял. Въпреки това цената все още е над онази от декември и двойно над тази спрямо година по-рано.

През последните месеци компанията изживя бурен подем на борсата, като неотдавна акциите ѝ достигнаха рекорд от 968.99 долара. Внезапният скок обаче предизвика опасения дали Tesla не се е превърнала в поредния спекулативен балон.

Преди две седмици Мъск заяви, че Tesla не планира да набира повече капитал, защото „харчи пари ефективно, според мен, и не ограничаваме напредъка си изкуствено“. „Няма смисъл да събираме пари, защото очакваме да генерираме пари въпреки това ниво на растеж“, каза още той.

През май миналата година компанията обяви вторично предлагане на акции и облигации. По онова време те се търгуваха около 244 долара за брой и едва 176.99 долара през месеца, последвал офертата. Сред основните притеснения на инвеститорите са възможността за увеличаване на предлагането на акции и финансовото състояние на компанията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | Tesla | Илон Мъск

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини