Goldman Sachs прогнозира още 20% спад на акциите на Уолстрийт

Goldman Sachs обаче очакват скок с 60% от прогнозирания минимум в края на годината

Снимка: БТА

Лудница обхвана световните финансови пазари през последните няколко седмици, пише CNN в свой анализ. Индустриалният индекс Dow Jones се срина до тригодишен минимум, след като в понеделник записа най-големия си дневен спад (като пунктове) в историята си. Петролът изгуби над 30% от стойността си от началото на годината, а централните банки по цял свят се надпреварват да гасят пожари.

Щетите на Wall Street, нанесени досега, вероятно няма да са всичко, тъй като властите се борят да спрат разпространението на коронавируса, като изключват големи части от процъфтяващата американска икономика.

Ето защо Goldman Sachs предупреди клиентите си, че S&P 500 може да падне до 2 000 пункта до средата на годината, отбелязвайки 41% спад от историческия рекорд, поставени само преди месец. Банката очаква акциите на компаниите в него да започнат бързо възстановяване преди края на годината.

"Коронавирусът създаде безпрецедентни финансови и обществени смущения", написаха стратезите на Goldman Sachs в бележка до клиентите в неделя.

Дъно от 2 000 пункта за S&P 500 би отбелязало спад от 26% спрямо петък и приблизително 16% спрямо понеделник, когато станахме свидетели на поредния свиреп ден на разпродажби, който доведе до ново 15-минутно спиране на търговията. Тогава индексът приключи търговията със спад от близо 12% до 2 386 пункта.

Сега Dow Jones е напът към най-лошия си месец от октомври 1987 г. -месецът на „Черния понеделник“. Ситуацията на борсата напомня и на действията на инвеститорите от края на септември и началото на октомври 2008 г., когато бе даден стартът на финансовата криза.

Инвеститорите все повече взимат под внимание риска САЩ да изпаднат в рецесия заради пандемията, като за шанс от подобна снощи призна и президентът Доналд Тръмп. В рамките на 11-те рецесии, в които е изпадала страната след Втората световна война S&P 500 е претърпял среден срив от 30% при всяка спрямо най-високото постигано преди това ниво, изчисляват от Goldman Sachs. Въпреки това американските акции паднаха значително повече през последните два големи срива в историята на Wall Street.

S&P 500 загуби 49% от стойността си след спукването на технологичния балон през 2000 г.  Индексът падна с 57% по време на финансовата криза през 2008 г. Подобни стръмни загуби този път биха накарали S&P 500 да потъне до 1 700 пункта.

„Урокът на предишните „мечешки“ пазари е, че финансовото опустошение в крайна сметка позволява да се роди нов „биков“ пазар“, пишат стратезите на Goldman Sachs. Например S&P 500 падна с 19% след неизпълнението на руския държавен дълг през 1998 г., но в следващите шест месеца надхвърлиха ръст от 28%. Подобно възстановяване се случи и през 2011 г., след като акциите в САЩ паднаха с 19% по време на европейската дългова криза. В следващите шест месеца това доведе до възстановяване в размер на 29%.

Възстановяване на пазарите в края на годината

Възходът в края на 2020 г. може да бъде подпомогнат от екстремни стъпки, предприети от глобалните централни банки за възстановяване на доверието и поддържане на функционирането на пазарите. През този месец Федералният резерв на САЩ предприе две спешни намаления на лихвения процент, включително едно в неделя, когато изпрати ставките до нула. Фед също така обеща да излее трилиони долари на финансовите пазари и да възобнови програмата си за изкупуване на облигации от кризисната епоха през 2008 г., известна като количествено облекчаване.

Goldman Sachs прогнозира, че S&P 500 ще се завърне до 3 200 пункта до края на 2020 г. Това би било 60% скок от прогнозирания минимум от 2000 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Фед | Wall Street | Уолстрийт | фондови пазари | срив на пазарите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини