Amazon стопира сделката за $10 млрд. на Microsoft с Пентагона

Заради съмнения за неправомерно влияние на президента Доналд Тръмп в изхода от надпреварата

Снимка: БТА
14:37 14.02.2020
Американски съдия уважи иска на Amazon срещу сделката за 10 млрд. долара на Microsoft с отбранителното министерство на САЩ за предоставяне на облачни услуги на Пентагона поради съмнения за неоправдано влияние на президента Доналд Тръмп в избора на победител, предава Reuters. 

Amazon е лидер в областта на облачните изчисления и бе определян като фаворит за спечелването на обществената поръчка. Изненадващо обаче в края на октомври като такъв бе излъчен Microsoft. Не след дълго компанията, основана и ръководена от Джеф Безос, заведе дело в опит да оспори резултатите, настоявайки, че държавният глава Доналд Тръмп е повлиял върху резултатите. 

В делото, заведено от Amazon, се казва, че решението на Министерството на отбраната е пълно с „груби грешки“, които са резултат от „неправомерен натиск от страна на президента Доналд Тръмп, който започна многократни публични и задкулисни атаки“, за да отклони договора далеч от Amazon и да навреди на Безос, възприет като негов политически враг.

Тръмп не крие неприязънта си към Джеф Безос и при сгоден случай не пропуска да го подиграе публично. В задочния спор помежду им президентът твърди, че бизнесът на милиардера е третиран привилегировано по неправомерен начин. А нападките му се ожесточават особено много, когато притежаваният от Безос Washington Post публикува критичен материал срещу управлението му. 

Сега съдия Патриша Кембъл-Смит е издала предварителна заповед по случая с договора на Пентагона, но не пуснала писменото си становище. 

Договорът, известен като Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), е за предоставяне на основни облачни услуги за съхранение на данни и поддържане на процесите, свързани с изкуствения интелект, машинното обучение и възможността за обработка на критични за мисиите натоварвания на Пентагона. 

Военната структура планираше да започне работа по договора в петък. От там сега обявиха разочарованието си от съдийското решение. Подполковник Робърт Карвър, говорител на Министерството на отбраната, заяви, че Пентагонът вярва, че „действията, предприети в този съдебен процес, ненужно забавят прилагането на стратегията за модернизиране на DoD и лишават нашите бойци от набор от възможности, от които спешно се нуждаят“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договор | Microsoft | Amazon | Доналд Тръмп | пентагона | Джеф Безос | облачни услуги | JEDI

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини