Д-р Красимира Чемишанска:

АМДЖЕН инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства

Всяко усилие в полза на пациента, в разрешаването на непосрещнатите медицински нужди, е стъпка напред

Снимка: Личен архив
07:01 09.12.2019

Д-р Красимира Чмишанска е изпълнителен директор на AMGEN за България – една от водещите биотехнологични компании в света. Завършила е медицина в МУ - София. Започва кариерата си в областта на клиничната имунология, след което добива  повече от 20 години опит във водещи мултинационални фармацевтични компании. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Фармацевтичната индустрия и в частност биотехнологиите са един от най-динамично развиващите се сектори в икономиката. Като една от водещите биофармацевтични компании наблюдавате ли нарастване на дела на биотехнологичните лекарства?

Това безспорно е тенденция не само за България, но и в световен мащаб, която има своето обяснение. Изследването на биологичните процеси и познанията за човешкия геном откриват нови възможности за лечението на много заболявания, които в момента се смятат за нелечими. Сега те представляват около 20% от всички лекарства, но броят им бързо нараства. 4 от всеки 5 нови молекули  са  биотехнологични. Създаването на тези иновативни лекарства е  свързано със сериозни предизвикателства . От една страна, за фарма компаниите е необходимостта от мащабни инвестиции в научна и развойна дейност за създаване на ново, ефективно лекарство (над 2,5 млрд.щ.д.). От друга, за здравните институции и фондове, за да се осигури финансиране и достъп на пациентите до новите терапии.

Оправдават ли се огромните инвестиции в нови лекарства и терапии?

Всяко усилие в полза на пациента, в разрешаването на непосрещнатите медицински нужди, е стъпка напред. Биотехнологичните лекарства имат много висока специфичност, вече говорим за персонализирана терапия, основана на биомаркери, което представлява огромен прогрес в съвременната медицина. Поради това те са и много по-ефикасни,  с по-висока стойност, но приложението им води до спасяване на човешки животи, удължена преживяемост и ползи за обществото от спестени индиректни разходи. Амджен инвестира около 20% от своя годишен оборот в развитието на науката и нови лекарствени открития.

В кои области и заболявания са насочени научно-изследователските проучвания на Амджен?

Те са свързани със  сериозни социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, хематологичните, нефрологичните и костните заболявания – остеопорозата и костните метастази.

Тази година отбелязвате 10  години на българския пазар. Какво постигна AMGEN България за този период?

Осигуряването на достъпа на българските пациенти до последните достижения на биотехнологиите в медицината е основен приоритет за нас през всичките тези години.

Ние се стремим новите открития и концепции за лечение да достигат максимално бързо до българската медицинска общност. За това през годините разработихме мащабен и дългосрочен образователен проект сред лекари и студенти  - Amgen Biotech Academy.

Заедно с този важен за нас юбилей, отбелязваме и петнадесет години от старта на програмата на Амджен за клинични проучвания в България, в която за този период  компанията е  направила сериозни инвестиции.

Един от безпорните успехи на AMGEN България е и престижният сертификат на Тор Employers Institute, с който се отличават най-добрите работодатели. Компанията ни го получи в 3 последователни години  за изключително добрите условия на труд и възможностите за развитие на екипа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Повече четете в бр. 93 на сп. "Икономика"


Етикети: наука | лекарства | биотехнологии | фармация | AMGEN | Д-р Красимира Чмишанска | Амджен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини