American Airlines отчете $2.2 млрд. загуба за първото тримесечие

От началото на годината капитализацията на авиокомпанията се срина с 58%

Снимка: БТА
08:47 05.05.2020

Чистата загуба на най-голямата американска авиокомпания American Airlines за първото тримесечие на годината е 2.241 млрд. долара, сочи отчет на превозвача. Причината е рязкото съкращаване на полетите заради коронавирусната пандемия. За сравнение, през първото тримесечие на миналата година компанията отчете печалба от 185 млн. долара.

Това е и най-голямата загуба за авиокомпанията от финансовата криза през 2008 г. насам.

„Никога досега нашата авиокомпания, и изобщо нашият отрасъл, не са се натъквали на толкова сериозен проблем“, коментира главният изпълнителен директор на American Airlines Дъг Паркър. По думите му авиокомпанията с вече над 9-годишна история е „предприела бързи и решителни мерки за съкращаване на разходите и поддържане на своята ликвидност“.

Благодарение на това и на прогнозите за възстановяване на полетите ръководството на авиокомпанията разчита, че нейната ликвидност ще нарасне от 6.8 млрд. долара съм 31 март до 11 млрд. долара към 30 юни. От началото на годината капитализацията на авиокомпанията се срина с 58%, което е грандиозно, особено на фона на падането на индекса на S&P 500, който за същия период падна само с 10%.

Така че такова бързо възстановяване на ликвидността на авиокомпанията засега  изглежда направо фантастично, особено на фона на поевтиняването на акциите на American Airlines с 4.6% в края на миналата седмица.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: загуба | Американ Еърлайнс | финансови резултата