Американските пазари изпратиха нов рекорден ден

09:28 14.11.2019
Американските фондови пазари изпратиха нов ден на рекорд. Въпреки че търговските преговори между САЩ и Китай се намират в застой, инвеститорите останаха позитивно настроени, подкрепяйки основните индекси. Индустриалният Dow Jones успя да напредне с 92 пункта до нов рекорден връх от 27 783, като фокусът падна върху акциите на Disney, които поскъпнаха с над 7%, след като компанията отчете над 10 милиона регистрации за новата си стрийминг услуга от вторник насам. Широкият S&P500 също успя да се пребори за нов връх, достигайки 3094 пункта. Единствено технологичният NASDAQ разочарова и приключи търговия малко под нивото си на отваряне.

Междувременно председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи по време на изслушването си пред Конгреса, че слабият растеж на производителността на труда и липсата на сериозно участие на хората в трудоспособна възраст на трудовия пазар в САЩ са основните проблеми на американската икономика. Пауъл също така затвърди позицията си, че централната банка ще направи пауза на лихвените корекции, докато не е налице фундаментална промяна в прогнозите ѝ.

Акценти днес

Изявление – Джером Пауъл

В четвъртък председателят на ФЕД Джером Пауъл ще вземе участие във втората си панелна дискусия във Вашингтон – пред Държавния комитет за бюджета. В думите на Пауъл отново ще бъдат търсени насоки относно бъдещата парична политика на централната банка.

Инструмент на фокус - Glencore PLC.

От началото на 2018 година акцията на гиганта в международната търговия на суровини се движи в низходящ трендови канал, реагирайки чувствително на досега си с 50-седмичната експоненциална средна. През последните три месеца цената получи подкрепа на ниво от 225 пенса, давайки индикации за повишение. До края на годината очакваме акцията да генерира възходящ импулс, с който отново да тества подвижната си средна.

USD/CHF

След като проби устойчивия възходящ тренд, вече втори месец USD/CHF се движи хоризонтално в рейндж с граници 0.9850 и 0.9950. Повторяемостта в движението открива добри възможности за спекулативна търговия.  Ново достигане до нивото на подкрепа може да се използва за вход в дълга позиция, като е желателно печалбите да бъдат прибрани преди тест на 50-периодната подвижна средна.

XAU/USD

Осемчасовата графика на златото ни дава добра възможност да се възползваме от поевтиняването на ценния метал. След като долната граница на низходящия канал на движение беше достигната, цената отскача, наваксвайки част от загубените позиции. Смятаме, че корекцията на тренда ще продължи и покупка ще бъде оправдана. Следваща съпротива може да се очаква малко под границата от $1480 за тройунция.

EuroStoxx50

Доброто представяне на европейските фондови пазари спомогна индексът EuroStoxx50 да пробие важно ниво на съпротива, достигайки до нов връх. Въпреки бичия импулс, индикаторът CCI формира дивергенция, която създава предпоставки за корекция. В краткосрочен план очакваме тест на пробива, като при понижение под 3600 пункта е възможно да станем свидетели на по-значителна корекция.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини