Андронов: Сегашната криза ще е финансово по-тежка от предишната

Банковата система засега е добре обезпечена и не трябва да има големи притеснения за състоянието ѝ, смята председателят на Асоциацията на банките

Снимка: Economic.bg/ Архив
09:37 06.04.2020

Кризата, предизвикана от коронавируса COVID-19, ще донесе по-големи финансови щети, отколкото световната финансова криза през 2008 г. Такова мнение изказа председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов в ефира на „Нова телевизия“.

Той обясни, че търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои Българската народна банка (БНБ) да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. Така граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно.

За да се случи това обаче, те трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането му в сила. Също така той няма да обхване фирмите за бързи кредити.

Андронов обясни и кои хора ще могат да се възползват от мораториума: „Те трябва да са обслужвали редовно кредитите си преди епидемията. За фирмите имаме начин да анализираме техните финансови потоци, ние виждаме търговските им вериги. Ако те са прекъснати, очевидно точно в този период имат затруднения“.

За гражданите ще се взима предвид дали са регистрирани като безработни или ако са работещи, дали са в неплатен отпуск.

Според председателя на Асоциацията на банките към този момент банковата система е добре обезпечена и няма съществени притеснения за състоянието ѝ. Той обясни още, че хората, които имат застраховки на кредитите си ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума.

„Ако имаш застраховка, тя ще го покрие, в мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през този период да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен и контекстуален. Трябва да имаш предвид колко са ти високи шансовете да се справиш с предизвикателствата“, обясни Петър Андронов.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Петър Андронов | финансова криза | Асоциация на банките | коронавирус | COVID-19 | икономическа рецесия

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини